Beneficiile unei familii sunt de ordin fizic și psihic, iar o familie unită ține la distanță singurătate. Cei care sunt izolați au, de cele mai multe ori, probleme grave, pentru că sunt forțați să se descurce singuri cum pot. Ei trebuie să lucreze din greu în fiecare zi, ceea ce îi afectează foarte serios și favorizează apariția anumitor maladii și chiar le grăbește decesul.

Cercetările au arătat că mulți elevi se simt mai puțin singuri dacă au acasă o relație bună cu mama lor. În plus, ei sunt acceptați mai ușor de cei de vârsta lor și au interacțiuni sociale mai complexe, deoarece comunică eficient și leagă relații de durată. La polul opus, copiii care sunt nesiguri pe relația cu părinții, experimentează deseori efectul opus. Când copiii au probleme cu părinții, sunt stresați și se enervează repede, drept pentru care relația dintre copil și bunici este una foarte importantă, deci trebuie bine întreținută.

Specialiști gerontologi au realizat acum câțiva ani un studiu bazat pe cercetările de la Boston College și au analizat relația dintre bunici și nepoții lor adulți și cum s-a dezvoltat aceasta de-a lungul anilor. În studiul respectiv au fost incluși 374 bunici și 356 nepoți și totul a durat 19 ani. Potrivit acestui studiu, încheiat în anul 2004, relațiile puternice între bătrâni și tineri au dus la mai puține depresii de ambele părți. Însă cel mai interesant lucru a fost faptul că bunicii au avut mai multe simptome depresive atunci când primeau sprijin, dar nu-l ofereau. Altfel spus, este necesar ca cei de o anumită vârstă să fie activi și productivi, pentru a primi și mai multe lucruri în schimb și a avea mai multe beneficii.

Potrivit lui Sara M Moorman, profesor la Boston College: „Tot mai mulți oameni ar trebui să se implice în acest schimb de experiență, deoarece este benefic pentru reducerea depresiei la adulți.”, afirmație bazată pe observarea faptului a fost ferit de boli psihice un mare număr de bătrâni care a primit, dar a și oferit sprijin tinerilor.

Cercetătorul Shalhevet Attar-Schwartz, de la Universitatea Evreiască din Ierusalim, a subliniat importanța părinților în dezvoltarea neprețuitei relații dintre bunici și nepoți și a declarat următoarele: „Părinții ar trebui să conștientizeze rolul important în dezvoltarea celor mici a relației dintre părinții și copiii lor și mai ales rolul bunicilor într-o familie care trece prin momente grele precum un divorț.”

Câteodată, copiii simt că este mai ușor să vorbească cu bunicii decât cu părinții și le împărtășesc acestora experiențele și problemele lor. Așadar, vârstnicii sunt esențiali în viața celor mici, fiindcă oferă dragoste nemărginită, bunătate, răbdare, prăjituri, umor, confort și lecții de viață.


Preluare: JurnalMM

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și