Acţiunea face parte din campania preventivă ”SEATBELT” (sisteme de siguranţă), potrivit calendarului de activităţi al Organizaţiei Poliţiei Rutiere Europene (TISPOL) pentru anul 2014.

Sunt vizate toate categoriile de autovehiculele pentru care legea prevede utilizarea centurii de siguranţă de către conducătorii auto şi pasageri, precum şi verificarea folosirii dispozitivelor de retenţie copii acolo unde se impune.

Pe arterele de circulaţie din municipiul Baia Mare dar şi din localităţile Ulmeni, Cavnic, Dragomireşti, Ocna Şugatag şi Bogdan Vodă, echipajele de poliţişti rutieri din cadrul I.P.J. Maramureş au constatat 248 de abateri la regimul circulaţiei rutiere pentru sancţionarea cărora au fost aplicate amenzi în valoare de peste 38000 lei. Poliţiştii au reţinut în vederea suspendării 16 permise de conducere şi au retras nouă certificate de înmatriculare.

Neutilizarea centurii de siguranţă a fost una din principalele abateri constatate alături de neacordarea de prioritate de trecere pietonilor, nerespectarea culorii roşii a semaforului şi încălcarea regimului legal de viteză.

Poliţiştii rutieri reamintesc că şoferii trebuie să poarte permanent centura de siguranţă, indiferent de drumul pe care se deplasează şi au datoria de a se asigura că toţi pasagerii autovehiculului poartă, de asemenea, centura. Utilizarea centurii de siguranţă este o modalitate eficientă de a reduce consecinţele unei coliziuni.

Există şi excepţii de la obligaţia portului centurii de siguranţă. Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier singurele categorii care pot circula fără centura de siguranţă sunt: femeile în stare vizibilă de graviditate, şoferii care execută servicii de transport public de persoane în regim de taxi când transportă pasageri, instructorii auto şi examinatorii în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere.

Reamintim participanţilor la traficul rutier că, prin Ordonanţa nr. 21/2014, Codul Rutier a fost modificat iar parte din modificări privesc şi folosirea centurii de siguranţă de către pasagerii adulţi şi de către minori. Mai exact, şoferul are obligaţia să informeze pasagerii că trebuie să folosească centura de siguranţă, iar transportarea copiilor mai mici de trei ani este interzisă în autovehiculele care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane. Excepţie fac şi taxiurile unde copiii trebuie să ocupe orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

Aceste prevederi vor intra în vigoare la sfârşitul lunii septembrie, la 30 de zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial al României.

Citește și