Câmpulung la Tisa are un specific aparte, fiind singura comună din Maramureș, unde românii sunt minoritari ca populație. Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Câmpulung la Tisa se ridică la 2.485 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.484 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt maghiari (68,17%). Principalele minorități sunt cele de români (23,7%) și romi (3,62%). Pentru 3,7% din populație nu este cunoscută apartenența etnică. Din punct de vedere confesional majoritatea locuitorilor sunt reformați (39,44%), cu minorități de ortodocși (27,32%), romano-catolici (12,96%), greco-catolici (9,58%), adventiști de ziua a șaptea (2,17%), martori ai lui Iehova (2,13%) și ortodocși de rit vechi (1,49%). Pentru 3,9% din populație nu este cunoscută apartenența confesională. Însă nici etnia, nici religia nu au de-a face cu conflictul administrativ. Are legătură, de fapt, cu politica!

# Trocul care a generat scandalul

În urma alegerilor din 2016, structura Consiliului Local arată astfel: din totalul de 11 consilieri, cinci sunt ai UDMR, patru ai PSD, unul al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) și unul al Partidului Civic Maghiar (PCM). Primar este R-Fekete Ludovic din parte UDMR, în timp ce viceprimar, în 2016, a fost ales Lemak Mihai-Rudolf, singurul consilier din partea PCM și, de altfel, președintele județean al formațiunii politice. Înainte de scrutinul din 2016, maghiarii au făcut un troc, între ei, pentru ca adversarii politici să nu își mai adjudece primăria. Ca atare, PCM nu a lansat niciun candidat la apă pentru primărie, ci, conform unei înțelegeri, a ales să susțină candidatul UDMR, în speță R-Fekete Ludovic. Ca urmare, după ce UDMR „a bifat” primăria, trocul politic a continuat cu împărțirea în două etape a mandatului de viceprimar, primii doi ani urmând a fi ai PCM-ului, iar ceilalți doi ai UDMR-ului. Când s-au împlinit doi ani de la alegeri, au început disputele.

# „Nu e o situație gravă!”

Primarul R-Fekete Ludovic a confirmat faptul că nu mai are viceprimar. “Este adevărat, însă nu este o situație gravă. El a fost demis în noiembrie din Consiliul Local, după care dânsul a atacat decizia în instanță, spunând că nu e legală. În februarie 2019 a câștigat procesul și a revenit la muncă, din aprilie până în iulie. În iulie a pierdut, așa că nu mai este viceprimar”, a declarat, pentru AxaNews.ro, R-Fekete Ludovic. Întrebat despre paritatea de doi ani cu doi ani, primarul a recunoscut că așa este. “E adevărat că am avut o înțelegere cu doi ani PCM și doi ani UDMR. Acum nu mai are susținere. Demiterea lui a venit la inițiativa consilierilor UDMR”, a spus primarul din Câmpulung la Tisa.

# „Se perturbă buna funcționare a primăriei!”

În replică, viceprimarul demis, Mihai-Rudolf Lemak, a spus că demiterea sa a fost generată de un joc politic al UDMR cu… foștii adversari de la PSD. “Destituirea mea a fost inițiată în noiembrie 2018, în urma unui joc politic al UDMR-iștilor locali și ai PSD-iștilor locali, atenție, locali, nu de la județ sau de pe plan național. A fost vorba strict despre ambiții personale. Am contestat decizia în instanță, pe de o parte, iar pe de altă parte, am solicitat ca, până există o hotărâre de fond, să fiu repus în funcție. Am câștigat a doua speță și am fost repus în funcție, însă această gașcă a continuat jocul politic și au contestat cererea de suspendare a hotărârii de Consiliu Local pentru schimbare, la Curtea de Apel Cluj. Iar la Cluj, a fost dat curs recursului lor. La nicio săptămână, Tribunalul Maramureș a deliberat că am fost schimbat cu votul a două treimi din consilieri. Eu spun că nu este legal, întrucât nu au venit cu o motivare, așa cum ar fi fost normal. Nu am mai contestat decizia, întrucât am fost sfătuit că Juridicul nu va trece peste Politic. Eu consider că au inițiat o schimbare de viceprimar, pe care nu au dus-o până la capăt. Momentan, nu există vreun viceprimar, iar contestația mea despre asta a fost, că se perturbă buna funcționare a primăriei, neavând viceprimar”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Mihai-Rudolf Lemak.

# Acuzații de trădare

Întrebat despre înțelegerea de dinainte de alegerile din 2016, fostul viceprimar a explicat că trocul nu prevedea numai paritatea doi ani – doi ani. “E adevărat că am avut o înțelegere scrisă, care prevedea mult mai multe puncte, nu numai faptul că doi ani e viceprimar PCM și doi ani viceprimar UDMR. Ei au pus accent strict pe acest punct. Înțelegerea era că, după ce trec doi ani, UDMR numește o persoană care să fie viceprimar și care să fie comunicată și PCM. Ei nu au făcut asta. Ei numai m-au somat în luna august 2018 să îmi dau demisia. Am sesizat aspectul conducerii formațiunii politice și deja se știa că UDMR ar fi făcut o înțelegere cu PSD. Ei deja trădaseră înțelegerea cu noi. Le-am comunicat celor de la UDMR că nu demisionez și le-am cerut și a doua parte de mandat, după care discutăm colaborarea și în 2020, fără alte pretenții. Nu au fost deschiși discuțiilor. Au spus că nu îi interesează, ci doar să demisionez. Între timp, președintele UDMR din comună și-a dat demisia și a rămas primarul ca interimar al formațiunii politice, astfel că organizația nu a mai comunicat cu noi. Ei deja începuseră negocierile cu PSD. Au uitat că, în 2016, UDMR și PCM au făcut coaliție împotriva PSD, iar PCM nu a avut candidat propriu, tocmai pentru a susține UDMR-ul la primărie. Aceasta a fost înțelegerea tacită pe care am avut-o, întrucât UDMR nu a vrut un document oficial strict în acest sens. Se știa, așadar, despre trădare și, de la forurile superioare li s-a spus să nu trădeze, însă au spus că nu îi interesează”, a spus Lemak.

# Stagnare cauzată de conflict

Oamenii din comună, cu toate că mai puțin implicați în tot ceea ce înseamnă politică, au apreciat că, în acest mandat, lucrurile au mers mai greu ca în cel anterior, în ciuda eforturilor depuse de administrație. Viceprimarul demis spune că unele proiecte din comună chiar “au înghețat” de când a început telenovela destituirii. “Oamenii au mers la vot în 2016, în speranța de mai bine, însă, iată că, de jumătate de an, Consiliul Local este preocupat cum să mă destituie. Proiecte avem, există. Avem, în derulare, apa și canalul. A trebuit refăcut proiectul. După ce am stabilit unde sunt pompele, ne-am lovit de problema că apa nu este conformă. A trebuit reproiectat totul, în condițiile în care, până în 2020, trebuie să avem apă și canal. Am implementat colectarea selectivă în comună, am vorbit cu cetățenii în acest sens. Am implementat cadastrarea comunei, în condițiile în care topografii nu prea vin. Se pot număra pe o mână localitățile din Maramureșul Istoric în care s-a inițiat acest lucru. Iar cadastrarea înseamnă intabulare, iar intabularea înseamnă prosperitate. De toate aceste proiecte m-am ocupat personal. Acum, ele stagnează. Nu cred că voi candida la primărie, pe mine nu mă motivează ambițiile personale, ci echipa. PCM va continua să țină deschisă calea de dialog cu UDMR sau PPMT”, a conchis Lemak.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și