Zoonoza este o infecție contagioasă provocată de bacterii, virusuri, ciuperci, protozoare, viermi etc., comună omului și animalelor, transmisibilă direct sau prin intermediul unor insecte.

# Cele mai multe suspiciuni s-au confirmat
În această categorie este inclusă şi boala Lyme. Cunoscută şi sub denumirea de infecţia Lyme, este o afecţiune bacteriană transmisă de căpuşă (Ixodes), insectă ce poartă o bacterie numită Borrelia burgdorferi, explică sfatulmedicului.ro. Afecţiunea se întâlneşte în America de Nord şi în Europa, unde a fost descrisă iniţial în urmă cu aproape o sută de ani. Prevalenţa maximă a bolii este în statele nord-estice ale Americii, jumătate dintre cazuri fiind concentrate în zona New York şi Connecticut.

Medicii americani au descris boala în anii ‘70. O mare parte dintre cei afectaţi trăiau în oraşul Lyme din statul Connecticut, de unde şi denumirea de „boala Lyme”. Au fost şi artişti care s-au îmbolnăvit de această afecţiuni. Printre ei se numără artista canadiană Avril Lavigne. Din fericire, mai puţin de 5 % (1 din 20) dintre înţepăturile de căpuşă produc infecţia Lyme. Medicii au căpătat experienţă cu această afecţiune, de la primele cazuri şi până în ziua de azi. Astfel, actualmente există tratament pentru boala Lyme.

Cifrele DSP Maramureş arată că nici Maramureşul nu a fost ocolit de afecţiunea transmisă de căpuşe. În anul 2017, spre exemplu, au fost luate în supraveghere 38 suspiciuni de Boala Lyme. 36 dintre ele au fost confirmate de laborator. Într-un caz, rezultatele au infirmat ipoteza. Într-un caz, probleme erau, la un moment dat, în lucru. Aşadar, atenţie la căpuşe!

# Elevă din Maramureş, bolnavă de leptospiroză
O altă afecţiune este leptospiroza. Aceasta este o boală infecțioasă acută care se manifestă prin febră, intoxicație, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, sistemului nervos și cardiovascular.

Sursa de infecție o constituie șobolanii și alte rozătoare, vitele, porcii. Leptospirele se elimină prin urină, infectând solul, bazinele de apă și produsele alimentare. Oamenii se îmbolnavesc în timpul scăldatului în iazuri infectate, în timpul lucrărilor agricole pe terenuri umede, etc. Microbul pătrunde în organism prin piele, prin mucoasele nazale sau oculare. Ajunși în organism, microbii pătrund în sânge unde se îmulțesc și apoi trec în diverse organe – rinichi, ficat, inimă, etc. Perioada de incubație este de 2-20 zile.

În anul 2017, a fost raportat de către DSP Cluj un caz de leptospiroză la o elevă în vârstă de 15 ani, internată la Clinica Pediatrie II din Cluj-Napoca, cu domiciliul în judeţul Maramureş.

# Focare de trichineloză în Maramureş
O altă afecţiune care se include aici este trichineloza. Aceasta este o boală parazitară cosmopolită, contractată de om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conține larvele infestante a unui nematod vivipar din genul Trichinella.

În Maramureş, în cursul anului 2017 au fost luate în supraveghere două focare de trichineloză. În luna ianuarie 2017, au fost luate în supraveghere cinci cazuri suspiciuni de trichineloză care au făcut parte din focarul de trichineloză din localitatea Ilba. Mai multe persoane au consumat carne de porc infestată, din aceeaşi sursă. Pacienţii au fost consultaţi ambulator la Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare, unde au primit tratament specific si simptomatic, sub observaţie.

În luna septembrie 2017, a fost luată în supraveghere o suspiciune de focar de trichineloză din localitatea Şomcuta Mare, cu 11 cazuri cu vârste cuprinse între 9 şi 60 de ani. Persoanele au consumat carne de porc infestată din aceeaşi sursă. Pacienţii au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare, unde au primit tratament specific şi simptomatic, sub observaţie. Au fost şi cazuri izolate.

În luna iulie 2017, a fost luat în supraveghere un caz sporadic de trichineloză, în Baia Mare. O persoană de aproximativ 45- 50 de ani a consumat carne de vânat, infestată cu Trichinella spp. Pacientul a fost internat la Clinica de Boli Infecţioase Cluj Napoca.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și