Ultimele două au fost raportate chiar în luna mai, iar cele mai multe cazuri, respectiv trei, au fost depistate în luna februarie. În lunile martie și aprilie, cel mai probabil din cauza stării de urgență, nu s-a raportat niciun astfel de caz. Surprinzător, cele mai multe cazuri, respectiv 5, au fost depistate în mediul urban și nu în cel rural. Medicii sepcialiști insistă asupra faptului ca maramureșenii să se prezinte la medic în cazul înțepăturilor de căpușe. “Sunt probleme foarte mari din cauza înțepăturilor de insecte, mai ales din cauza înțepăturilor de căpușă. Borrelia sau boala Lyme continuă să apară frecvent în rândul populației, chiar am observat o creștere. Cred că această schimbare meteorologică la care asistăm – furtuni, variații bruște de temperatură și a presiunii atmosferice – face insectele să fie un pic mai agresive în ultimul timp, printre care și căpușele sau țânțarii de exemplu. Lumea ar trebui să vină la spital pentru înțepăturile de căpușe și nu este bine dacă și le scoate singură. La orice înțepătură de căpușă ar trebui să meargă la medic, dacă nu la specialistul dermatolog, atunci la medicul de familie. Este un protocol prin care, se dă mai nou și profilactic antibioticul, dacă este cazul. De aceea, pacientul trebuie să meargă la medic, să fie evaluat stadiul infectării paraclinic. Sunt boli care nu trebuie neglijate. Dacă microbul intră în locul regional, pe urmă ajunge în sânge și atacă diverse organe”, a declarat Maria Pocol, medic dermatolog în Baia Mare.

Înțepătura de căpușă poate fi periculoasă chiar dacă aceasta este depistată imediat și scoasă. Ca să ne protejăm de înțepăturile de insecte în general, inclusiv de căpușe, nu avem prea multe mijloace la îndemână. Totuși specialiștii ne recomadnă îmbărcămintea cu mânecă lungă și pantaloni lungi, mai ales în cazul copiilor. “Însăși ideea de căpușă este priculoasă. Sunt cazuri în care căpușa cade, nici nu o vezi și boala merge înainte. De aceea medicul de familie poate să-i îndrume la medicul specialist, chiar dacă avem acum aceste probleme cu cazurile de COVID-19. Nu trebuie să neglijăm.

Se pot programa și pot să vină la specialist. Cam geu ne putem proteja de căpușe, dar putem să evităm zonele unde sunt căpușe și să avem îmbrăcăminte adecvată. Adică haine care să ne apere tegumentul. Mai sunt soluții și spray-uri împotriva insectelor la farmacii. Aici însă trebuie să fie atenți ce aleg, să citească care sunt indicațiile și care contraindicațiile. După orice excursie trebuie să facem un duș și să ne verificăm întregul tegument. Dacă depistăm o căpușă sau un eritem, ne prezentăm în fața medicului de familie sau dermatolog, care stabilește ce fel de înțepătură este. Poate să fie vorba și de alte insecte. Pentru copii recomandăm o îmbrăcăminte adecvată și după ieșirea în natură, la fel, un duș și dacă se constată un eritem, să-i ducem la medicul de familie”, a mai explicat Maria Pocol.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și