În ultima luna, cel mai mult s-a scumpit motorina. În benzinăriile din București, sortimentul standard se vinde, acum, cu un preț între 7 lei și 73 de bani și 7 lei și 88 de bani litrul. Benzina standard a rămas ceva mai ieftină. Prețurile încep de la 7 lei și 23 de bani și ajung la 7 lei și 45 de bani pe litru, în funcție de distribuitor.

Prețurile la pompă au crescut și în alte orașe.

În țară, numai în ultima luna, motorina s-a scumpit în medie cu 33 de bani pe litru. Așa se face că, pentru un plin cu 50 de litri de motorină plătim acum mai mult cu aproape 17 lei în comparație cu începutul lunii septembrie. Și plinul cu benzină e mai scump cu aproape 5 lei.

Distribuitorii de carburanți pun scumpirile, mai ales, pe seama materiilor prime. Cotația petrolului brent a crescut cu aproape 13% în septembrie și a depășit pragul de 90 de dolari pe baril, în urma deciziei marilor state producătoare de a reduce producția.

Vasile Dogărescu, director general, companie de distribuţie a carburanţilor: Noi nu avem un preţ real la pompă. (...) Probabil că azi ar trebui să fie deja în jur de 8 lei, dacă preţul s-ar stabiliza. Ne putem aştepta ca, în perioada următoare, carburanţii standard să atingă acest prag de 8 lei pe litru? Cu siguranţă!

Analiștii financiari se așteaptă ca prețurile la pompă să crească și mai mult după ce Guvernul a impus companiilor din petrol și gaze o taxa suplimentară de 0,5% pe cifra de afaceri.

Cristian Tudorescu, analist financiar: 0,5% nu e foarte mult. Poate să însemne 3,4,5 bani pe litru doar din acest factor. Dar repet e vorba de principiu că la un moment dat s-ar putea să ne ducem prea departe cu suprataxarea.

Pentru moment, guvernanții nu iau în calcul să reintroducă o compensație pentru prețurile la pompă.

Marcel Boloș, ministrul de Finanţe: Este prematur să ne pronunțăm asupra unor astfel de măsuri, dar cu siguranță coaliția de guvernare gândindu-se la oameni, în pachetul de măsuri fiscale, se va gândi la oameni și în astfel de situații.

În România, prețurile carburanților sunt în continuare mai mici decât în alte țări din vestul Europei, dar mai mari decât în Polonia sau Bulgaria, conform statisticilor oficiale.


Preluare: stiri.tvr.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și