* Cardul de sănătate
De la 1 septembrie 2015, cardul național de sănătate a devenit unicul instrument de decontare și validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asigurații cu vârsta de peste 18 ani. Implementarea acestui sistem a fost amânată de mai multe ori.

Cardul de sănătate trebuie prezentat ori de câte ori asiguratul apelează la furnizorii aflați în contract cu casa de asigurări de sănătate pentru servicii medicale sau farmaceutice. Furnizorul va introduce cardul în cititor, iar asiguratul va tasta codul pin. Cardul nu este necesar pentru serviciile medicale de urgență.

Dacă inițial problema a fost aceea că unii pacienți nu și-au primit cardul de sănătate, medicii au atras atenția apoi că procesul este anevoios, acuzând în același timp lipsa aparaturii necesare pentru citirea cardurilor și blocarea sistemului în mod repetat.

Având în vedere că au existat și pacienți care au refuzat cardul de sănătate, președintele CNAS, Vasile Ciurchea, anunța pentru aceștia ca alternativă adeverința de asigurat, cu o valabilitate de trei luni.

Oficialii Ministerului Sănătății arătau că, prin introducerea cardului, s-ar putea face economii în sistem de aproximativ 20%.

* Dosarul electronic de sănătate (DES)
Dosarul electronic de sănătate (DES) conține informații medicale despre pacient, adunate la nivel național de la toți furnizorii de servicii medicale cu care acesta a intrat în contact. Inițializarea dosarului electronic se realizează la cererea pacientului de către orice medic care deține o semnătură electronică calificată. La inițializarea dosarului se încarcă din Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) istoricul medical al pacientului începând cu anul 2010, anul din care există sistemul centralizat. Pacientul este singurul care poate accesa dosarul, ori de câte ori dorește, cu ajutorul unei parole.

Conducerea CNAS susținea că a accesat fonduri europene pentru extinderea dosarului electronic de sănătate, pentru toate tipurile de servicii medicale.

La finalul anului 2015, dosarul electronic era inițializat de peste 5.565.133 de persoane, potrivit datelor CNAS.

* Premiere chirurgicale
Pe parcursul anului 2015 medicii au realizat mai multe premiere chirurgicale.

*** Chirurgul cardiolog Dan Deleanu anunța, în ianuarie, realizarea în premieră în România, într-un centru medical privat, a unui nou tip de intervenție chirurgicală la inimă — MitraClip. Intervenția, minim invazivă, permite reducerea "regurgitării mitrale" cauzată de bolile cardiace ischemice sau non-ischemice, de prolapsul de valvă mitrală, sindromul Marfan sau de reumatismul articular. Tehnica îmbunătățește funcția cardiacă, scade complicațiile asociate și crește calitatea vieții.

*** Un nou-născut cu stenoză pulmonară critică a suferit, la opt zile de la naștere, o intervenție de urgență, procedura fiind realizată pentru prima oară în România. "Intervenția este extrem de complicată și de riscantă, având în vedere vârstă fragedă a pacientei, însă a fost singura opțiune de salvare a vieții nou-născutului. În lipsa manevrei, acesta ar fi murit în câteva zile. Procedura a constat în introducerea unui cateter cu balon în capăt în vena femurală, cu scopul final de dilatare a balonului în interiorul valvei pulmonare stenozate. Manevra a reușit deschiderea valvei și, implicit, a îmbunătățit considerabil circulația cardiacă a copilului, cât și prognosticul final", explica după intervenția chirurgicală dr. Basil Thanopoulos, medic primar cardiolog la Centrele de Excelență ARES.

*** Prima implantare a unei inimi semi-artificiale pentru un pacient care suferă de insuficiență cardiacă foarte severă a fost realizată la Institutul "C.C. Iliescu", în luna noiembrie, la un pacient de 65 de ani din Călărași. Prof. dr .Vlad Iliescu preciza că dispozitivul este utilizat în lume de peste cinci ani, cu rezultate bune, iar supraviețuirea prin utilizarea sa este de 7—9 ani, comparativ cu vechea tehnică, unde supraviețuirea, la cinci ani, era de aproximativ 20%.

*** În săptămâna a 28-a de sarcină, o fetiță cu mielomeningocel a fost operată în uterul mamei. Echipa de medici a reușit să închidă defectul spinal. Este vorba de medicii Sergiu Stoica și Hadi Rahimian iar intervenția a fost făcută la Spitalul Regina Maria Băneasa. Astfel de operații se realizează doar în centre specializate în chirurgie fetală în Statele Unite ale Americii și în câteva din Europa. Până acum, copiii care erau identificați cu această problemă nu aveau nicio șansă reală de a fi operați înainte de naștere, în țară.

*** Un bărbat în vârstă de 86 de ani cu o tumoare gigant de peste 6 kg a fost operat la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Baia Mare. Managerul SJU Baia Mare, Sorina Pintea, declara că intervenția chirurgicală, efectuată în premieră, a durat patru ore.


* Investiții medicale
Mai multe spitale și centre medicale au fost modernizate și dotate cu aparatură performantă în 2015. Cheltuielile au fost suportate atât de Ministerul Sănătății, cât și de unitățile medicale. De asemenea, pentru modernizare și dotare au fost folosite fonduri europene.

*** Astfel, Centrul de Uronefrologie și Transplant Renal, modernizat și dotat cu aparatură de ultimă generație, a fost inaugurat la IC Fundeni pe 27 ianuarie. Investiția totală s-a cifrat la 2,9 milioane lei. Concomitent, a fost complet reabilitată și dotată cu tehnologie modernă și Secția de ATI a Centrului, secție ce cuprinde 22 de paturi.

"România nu este nevoită să trimită în străinătate pacienți pentru intervenții urologice. La Centrul de Chirurgie Urologică din Fundeni, comparabil cu centre de specialitate din elita mondială, sunt tratate cu succes cele mai complexe și mai complicate cazuri", declara la acea dată prof. Ioanel Sinescu, directorul Centrului de Uronefrologie și Transplant Renal.

*** La 10 martie reprezentanții Institutului "CC Iliescu" anunțau că unitatea medicală și Institutul Oncologic București beneficiază de un Sistem Informatic Electronic Clinic pentru Anestezie și Terapie Intensivă — realizat printr-un proiect în valoare de 1.700.000 de euro — care asigură monitorizarea continuă, completă, precisă (inclusiv din punct de vedere medico-legal și al arhivării informațiilor) a parametrilor vitali ai pacienților îngrijiți în secțiile de anestezie-terapie intensivă și a procedurilor executate în aceste secții. Totodată, arătau aceștia, sistemul reduce semnificativ numărul de erori, crește productivitatea și eficiența personalului medical prin reducerea încărcării cu operații administrative și birocratice.

Managerul de proiect, Șerban Bubenek, preciza că sistemul se adresează exclusiv secțiilor de anestezie și terapie intensivă, pacienților de pe toată platforma Fundeni. El sublinia că sistemul folosește și ca suport medico-legal și, anual, cel puțin 5.000 de pacienți ar putea beneficia de el.

*** Policlinica Institutului "Parhon" a fost modernizată, pentru a asigura servicii medicale specifice ambulatoriului spitalului, cheltuielile pentru reamenajare situându-se la 1,7 milioane lei.

*** Lucrările de modernizare la ambulatoriul de specialitate, Secția de radiologie și Unitatea de transfuzii de la Spitalul "Marie Curie" au fost finalizate la mijlocul anului. Finanțarea, care s-a ridicat la 5,5 milioane de lei, a fost asigurată de Ministerul Sănătății, spitalul suportând doar costurile pentru mobilier.

*** La Spitalul de Urgență Floreasca a fost inaugurată prima unitate modernă de îngrijire a bolnavilor arși grav în luna aprilie. Unitatea dispune printre altele de un aparat, unic în România, care realizează o presiune crescută a oxigenului și oxigenează țesuturile, un aparat radiologic complex, mobil, un "rinichi" artificial, dar și un sistem de telemedicină. Suma alocată pentru investițiile necesare a fost de aproximativ 4.000.000 euro. Deși inaugurată în primăvară, din cauza lipsei personalului medical specializat, răniții din club Colectiv nu au putut fi tratați în această unitate medicală.

„Ar fi o totală iresponsabilitate să instalezi un astfel de pacient complex într-un salon super echipat, dar cu oameni lipsiți de competență. Ar însemna să condamnăm pacienții bună știință. Or, pregătirea unui cadru mediu sau elementar pentru a fi apt să ofere garanția unei îngrijiri corecte a unui astfel de pacient înseamnă un stagiu într-un serviciu de terapie intensivă de trei-patru luni și, dacă colegii de acolo apreciază că într-adevăr a dobândit competențele și abilitățile — gesturile care trebuie făcute — necesare pentru a-l instala în deplină responsabilitate la patul unui bolnav ars grav, abia atunci putem conta pe un astfel de om. Noi am avut trei concursuri de angajare în acest an, am tot școlit astfel de oameni, însă o bună parte din ei, realizând că este o muncă grea și că nu este plătită corespunzător, au fugit”, explica prof. Lascăr, șeful secției de chirurgie plastică de la Spitalul Floreasca, într-un interviu acordat AGERPRES.

*** O altă investiție, în valoare de 600.000 de euro, un Centru de transplant de celule stem, a fost realizat la Spitalul Universitar. Investiția a fost a Asociației Dăruiește Viață, dar și cu sprijinul sponsorilor.

Centrul dispune de camere sterile, stație de monitorizare funcții vitale și beneficiază de cel mai modern sistem de filtrare a aerului, presiune pozitivă și flux laminar. De asemenea, în incinta sa se află un compartiment de pretransplant destinat pacienților cu diferite tipuri de leucemii, care au trecut sau urmează să treacă printr-un transplant de celule stem, și un laborator de diagnosticare, o sală de raport și o sală studii clinice.

*** Tot printr-o investiție a Asociației Dăruiește Viața, în valoare de 150.000 de euro, a fost renovată și dotată cu aparatură Secția de oncologie de la Spitalul Universitar de Urgență Elias.

* Tratamentul intereferon free
Tratamentul fără interferon pentru bolnavii de fibroză hepatică și ciroză a fost disponibil începând cu luna octombrie. În data de 4 noiembrie a fost publicat în Monitorul Oficial protocolul terapeutic.

În criteriile de includere a pacienților în tratamentul cu "interferon free" se precizează că într-o primă etapă vor beneficia de tratament pacienții aflați într-un stadiu avansat de fibroză, precum și pacienți aflați în stadiul F4 și care nu au răspuns la tratamentele anterioare, adică aproximativ 4.500 — 5.000 de pacienți.

Până la 16 decembrie, Comisia de specialitate a avizat începerea tratamentului fără interferon pentru 530 de pacienți.


* Contractul-cadru
Modificările la contractul-cadru au adus o serie de noutăți. Astfel, serviciile de prevenție, respectiv „consultația preventivă”, au fost introduse în pachetul minim de servicii medicale. La asistența medicală primară au fost introduse servicii de administrare de tratamente în timpul programului de lucru în cabinet, s-a dublat numărul maxim de consultații la domiciliu ce pot fi acordate lunar de către medicii de familie, de la 21 la 42.

În asistența medicală ambulatorie de specialitate a fost stabilită periodicitatea acordării consultațiilor pentru supravegherea evoluției sarcinii și lehuziei.

La capitolul asistență medicală spitalicească, unde funcționa doar criteriul de urgență medico-chirurgicală, a fost introdus criteriul epidemiologic pentru bolnavii care necesită tratament în afecțiuni care nu necesită izolare între criteriile pe baza cărora se efectuează internarea pacienților în regim de spitalizare de zi.

Totodată, a fost introdusă spirometria în cadrul serviciilor adiționale ce pot fi acordate de medicii de familie.

În cadrul consultațiilor de planificare familială au fost introduse evaluarea și monitorizarea statusului genito-mamar și tratamentul complicațiilor. A crescut de la două la patru numărul consultațiilor de planificare familială care se acordă anual fiecărui asigurat. Pentru afecțiunile cronice au fost prevăzute patru consultații medicale de specialitate pe trimestru, dar nu mai mult de două pe lună. Conform vechiului contract-cadru, pacienții cu afecțiuni cronice beneficiau de o consultație pe lună sau pe trimestru, după caz.

De asemenea, au fost introduse în contractul-cadru proceduri, tratamente și terapii noi: recoltare material bioptic; tratament postoperator al plăgilor abdominale, al intervențiilor chirurgicale după cezariană, sarcină extrauterină operată, histerectomie, endometrioză. De asemenea, a fost introdus „sfatul genetic”, care se acordă de către medicul specialist în cabinetele de genetică aflate în structura ambulatoriilor de specialitate.

În lista serviciilor de sănătate conexe actului medical, în cadrul specialității neurologie și neurologie pediatrică, s-a introdus un serviciu nou, psihoterapie pentru copii și adulți. De asemenea, la specialitatea psihiatrie pediatrică, au fost introduse servicii furnizate de kinetoterapeut pentru copilul diagnosticat cu tulburări din spectrul autist.

În asistența de medicină dentară, serviciile care se acordau până la 31 martie 2015 doar copiilor cu vârsta de până la 18 ani se acordă acum tuturor asiguraților, indiferent de vârstă. De asemenea, proteza acrilică mobilizabilă pe arcadă, care se acordă o dată la 10 ani, se acordă acum o dată la 5 ani.

În asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile paraclinice au fost introduse noi investigații de imagistică și vor fi decontate din fondul de sănătate noi tipuri de radiografii, ecografii, CT și RMN.

În asistența medicală spitalicească a fost eliminat biletul de trimitere pentru bolnavii care necesită asistență spitalicească de lungă durată și pentru spitalizarea de zi în cazul monitorizării pacienților cu afecțiuni oncologice.

În noul contract-cadru a fost introdus un nou serviciu — kinetoterapie individuală. De asemenea, au fost introduse dispozitive noi și au fost excluse cele a căror utilizare nu mai este recomandată, a fost introdusă proteza modulară cu manșon de silicon, care se acordă pentru amputație ca urmare a complicațiilor diabetului zaharat și ca urmare a afecțiunilor neoplazice la nivelul membrului inferior, a fost introdus nebulizatorul cu compresor, care se acordă copiilor cu mucoviscidoză cu vârsta până la 18 ani.

Noile reglementări precizează și modalitatea de schimbare a medicului de familie — pe baza cardului de sănătate și a cererii de înscriere prin transfer.

* Delistare medicamente și introducere de noi molecule
Președintele Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale, Marius Savu, anunța că eliminarea unor medicamente de pe lista de compensate și gratuite ar putea fi realizată "în principiu" în februarie și că o primă evaluare are o cifră apropiată de 200 de milioane de lei anual economie.

Pe 24 februarie, CNAS solicita deținătorilor de autorizație de punere pe piață sau reprezentanților acestora să își actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate prețurile la medicamentele de uz uman și susținea ca la unele medicamente reducerea de preț putea ajunge și la 20%, ca urmare a aplicării Ordinului nr. 75/2009. Prețul medicamentelor trebuia să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preț al aceluiași medicament din 12 țări — Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia și Germania.

Agenția Națională a Medicamentului a emis, în mai, deciziile pentru 51 de molecule care pot beneficia de includere condiționată în lista de medicamente compensate și gratuite, dintre care și molecule pentru tratamentul fără interferon al hepatitelor virale, cronice și ciroze hepatice tip C.

* Patriciu Achimaș Cadariu a preluat mandatul de ministru al Sănătății pe 18 noiembrie, după demisia Guvernului Ponta. El l-a înlocuit pe Nicolae Bănicioiu.

Bugetul alocat Ministerului Sănătății în anul 2016 este cu 16% mai mare față de anul precedent, reprezentanții instituției având ca priorități dezvoltarea de programe noi destinate marilor arși și altor patologii majore.

"O prioritate în anul 2016 o constituie consolidarea pachetului de acțiuni prioritate prin introducerea unor programe noi, destinate marilor arși și altor patologii majore. De asemenea, se urmărește dezvoltarea sistemului de urgențe intraspitalicești pentru creșterea calității serviciilor de îngrijire a marilor urgențe în perioada critică și post-critică", a precizat, pentru AGERPRES, consilierul ministrului Sănătății, Mihaela Tănase.

Potrivit acesteia, anul viitor va fi lansat Programul Național pentru Arși, cu o pondere de aproximativ 10% din totalul alocărilor pentru programe naționale, program care va fi dublat de un acord cu Banca Mondială, prin care se vor constitui patru centre de arși — la Iași, Târgu Mureș, Timișoara, București.

Totodată, consilierul ministrului Sănătății a precizat că va fi introdus un subprogram nou în cadrul Programului Național de Oncologie — Oncologie pediatrică.


Preluare: AgerPres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și