CARMEN IOHANNIS, o soţie de preşedinte „JUCĂTOARE”
Știri Sighet247.ro: CARMEN IOHANNIS, o soţie de preşedinte „JUCĂTOARE”

Carmen Iohannis, soţia preşedintelui, a dovedit încă din primele zile ale mandatului lui Klaus Iohannis că va fi o altfel de Primă Doamnă, anunță România TV.

Mult mai vizibilă decât predecesoarele sale, Maria Băsescu şi Nina Iliescu, Carmen Iohannis s-a bucurat de un val de simpatie, dar a fost şi criticată pentru preocupările sale vestimentare, critici care s-au accentuat în timp.

CARMEN IOHANNIS, o soţie de preşedinte „JUCĂTOARE” Deşi i s-a solicitat să se implice în proiecte sociale, Carmen Iohannis nu a făcut încă un pas în acest sens. Analistul politic Radu Alexandru crede că avem o "soţie de preşedinte jucătoare, o Primă Doamnă jucătoare", dar care "nu a reuşit să treacă de elementul de mondenitate".

Deşi în România nu există instituţia Primei Doamne, Carmen Iohannis s-a remarcat încă de la câştigarea alegerilor prezidenţiale. Şeful statului a recunoscut că România nu este pregatită pentru o instituţie a Primei Doamne, dar a vorbit despre aşteptările pe care le au românii de la aceasta.

"Cred că este prima dată, după mulţi ani, când publicul pare să aibă aşteptări de la Prima Doamnă; acest lucru este, probabil, o consecinţă a deschiderii cu care am fost ales, dar i se datorează şi felului de a fi al soţiei mele. Nici evoluţia societăţii româneşti nu trebuie exclusă când discutăm despre acest subiect", spunea Iohannis.

Carmen Iohannis a ales astfel încă de la preluarea mandatului să fie alături de soţul său, mergând în deplasările externe, inclusiv la Bruxelles, un lucru care nu s-a întâmplat pănă acum. Însă de fiecare dată, soţia preşedintelui a atras atenţia prin vestimentaţiile sale şi preocupările pentru ţinute, ceea ce i-a adus în timp un val de critici, unele legate de nerespectarea protocolului.

Analistul politic Radu Alexandru crede că, deşi sintagma de "Primă Doamnă" este una folosită nepotrivit în România pentru că o astfel de instituţie nu are tradiţie în ţara noastră, preşedintele Klaus Iohannis încearcă să o facă mai vizibilă pe soţia sa în spaţiul public, pe modelul american.

"Din punctul meu de vedere sintagma Prima Doamnă este una nepotrivită pentru că o astfel de formulă sau o astfel de instituţie nu are deloc tradiţie în România, nici măcar în Europa, ci în Statele Unite, unde avem de-a face cu un tip special de regim, un regim prezidenţial.

Odată cu debutul mandatului de preşedinte, Klaus Iohannis tinde să acorde o importanţă mai mare, specială soţiei sale şi, ca atare, să încerce să impună în spaţiul public românesc un astfel de model american", a precizat Radu Alexandru pentru RomaniaTV.net

În opinia analistului politic, Carmen Iohannis este "o prezenţă agreabilă, e o femeie care «dă bine pe sticlă», are o prezenţă plăcută şi ea este apreciată din această perspectivă strict mondenă". Totuşi, acesta precizează că rolul Primei Doamne nu depăşeşte însă această graniţă a mondenităţii.

"Nu am văzut însă ca această "Instituţie a Primei Doamne" să treacă de elementul de mondenitate. Este limpede că atât preşedintele cât şi Carmen Iohannis îşi doresc ca ea să aibă un rol mai important în spaţiul public, nu neaparat politic (...)

Ea l-a însoţit în toate vizitele făcute de Klaus Iohannis cu sau fără a încălca limitele protocolare. E o prezenţă activă lângă preşedinte cu o formulă nu mai avem un preşedinte jucător, avem o soţie de preşedinte jucătoare, o Primă Doamnă jucătoare", a adăugat Radu Alexandru.

Carmen Iohannis în sondaje

Carmen Iohannis a apărut şi în sondajele de opinie. Potrivit unei cercetări INSCOP, realizate în perioada 23-30 aprilie 2015, 68% dintre români spuneau că au o părere bună despre Prima Doamnă. În plus, majoritatea românilor considerau că ar fi un lucru bun ca soţia preşedintelui să își asume un rol mai vizibil în societatea românească, în special prin implicarea în acte de caritate, inițiative culturale sau educaționale.

Radu Alexandru crede însă că societatea românească nu este pregătită pentru un rol mai important al soţiei preşedintelui.

"Românii sunt un popor de tip conservator, mai degrabă şi acordă mai greu un rol important femeii. Încă societatea noastră priveşte din această perspectivă lucrurile ca acordându-i rolul principal bărbatului.

Alegerea lui Klaus Iohannis a spart această tradiţie de tip conservator a poporului pentru că am ales un preşedinte atipic, nu este ortodox şi nu este etnic majoritar.

Putem vorbi de o excepţie. Dar până la a acredita o femeie cu un rol totuşi important, cred că mai e un pas mare de făcut. Şi cum arată şi sondajele, tradiţia, complexul Elenei Ceauşescu şi a altor Elene, precum Elena Lupescu, este puternic şi prezent la noi", a menţionat Radu Alexandru.

Apeluri publice

ISU - Incendii de vegetație uscată și case mistuite de flăcări la Fânațe și Vișeu de Sus
SARASĂU - Un cetățean din Kazahstan, oprit din drumul său ilegal spre Spațiul Schengen
Tarom a anunţat data primului zbor de pe Aeroportul Internaţional Maramureş
Atac armat la ambasada SUA din Ankara. Este stare de alertă în capitala Turciei
BAC 2018 sesiunea a doua. Bacalaureatul de toamnă începe azi cu proba scrisă la română
Mașinile cu volan pe dreapta nu mai pot fi înmatriculate în România
Rezultatele tragerii Loto 6 din 49 din 19 august 2018. Care sunt numerele câștigătoare
METEO - Vremea în Maramureş pentru luni, 20 august
MFP organizează o nouă extragere a Loteriei bonurilor fiscale
Cutremur cu magnitudinea 8,2 în Pacific
METEO - Vremea în Maramureş pentru duminică, 19 august
O CARTE, DUMINICA: Balade engleze
FOTO - Peste 23.000 pachete cu țigări confiscate la frontiera de nord
Urmărit internațional căutat de autoritățile din Rusia, depistat în vama Petea
Minor în vârstă de 5 ani, ascuns de mamă sub bancheta unui microbuz pentru a ieşi ilegal din România
Sigheteanca Trifoi Mihaela Ioana a obținut Medalia de Bronz la Campionatul UE de Șah pentru copii
Andronescu: „Să ajungi de la 45% la 25% e inacceptabil. Putem avea un premier mai bun”
ERAU PUȘI PE BĂTAIE - Jandarmi cu indicativul de pe cască ascuns cu bandă izolatoare pentru a nu putea fi identificați
HANDBAL – CS Minaur învinge Univ. Cluj
Festivalul „Pentru mândra din Botiza”. Află programul concertelor
MODERNIZAREA TRANSPORTULUI PUBLIC în SIGHET – Maranord va achiziționa șapte autobuze electrice
FOTO - Paradă și spectacol de muzică și foc în prima zi de Festival „Aeternus Maramorosiensis” și „Floare de Colț”
De ce s-a prăbușit podul de la Genova. Prima ipoteză a anchetatorilor privind cauza dezastrului de pe podul Morandi
Simona Halep, în semifinale la Cincinnati (WTA)
METEO – Află cum va fi vremea în Maramureş, sâmbătă, 18 august 2018
Un pacient cu probleme cardiace, transportat din Sighet în Cluj cu elicopterul SMURD
METEO - Vremea în Maramureş pentru vineri, 17 august
Aretha Franklin a murit. Regina muzicii soul s-a stins la 76 de ani, după o lungă suferinţă
Întâlnirea cu fiii satului - Codicele de la Ieud
Cine este doctorița din Borșa care a jignit Diaspora într-o postare pe Facebook?
SĂCEL - Șase migranți ilegali din India, prinși de poliție
SIGHET - Cerere disperată a locuitorilor din cartierul Lazul Șesului pentru asfaltarea străzii. Răspunsul primarului: „Taci din gură!”, către o locuitoare din zonă
SIGHET - Circulație restricționată în weekend cu ocazia Festivalului Medieval și a Galei Folk
EFECTELE ÎNCĂLZIRII GLOBALE - Ce ne așteaptă în următorii 4 ani?
Elveţia şi Federaţia Rusă, preferate de firmele din Maramureş pentru exporturi