Știri Sighet247.ro: CARMEN IOHANNIS, o soţie de preşedinte „JUCĂTOARE”

Carmen Iohannis, soţia preşedintelui, a dovedit încă din primele zile ale mandatului lui Klaus Iohannis că va fi o altfel de Primă Doamnă, anunță România TV.

Mult mai vizibilă decât predecesoarele sale, Maria Băsescu şi Nina Iliescu, Carmen Iohannis s-a bucurat de un val de simpatie, dar a fost şi criticată pentru preocupările sale vestimentare, critici care s-au accentuat în timp.

CARMEN IOHANNIS, o soţie de preşedinte „JUCĂTOARE” Deşi i s-a solicitat să se implice în proiecte sociale, Carmen Iohannis nu a făcut încă un pas în acest sens. Analistul politic Radu Alexandru crede că avem o "soţie de preşedinte jucătoare, o Primă Doamnă jucătoare", dar care "nu a reuşit să treacă de elementul de mondenitate".

Deşi în România nu există instituţia Primei Doamne, Carmen Iohannis s-a remarcat încă de la câştigarea alegerilor prezidenţiale. Şeful statului a recunoscut că România nu este pregatită pentru o instituţie a Primei Doamne, dar a vorbit despre aşteptările pe care le au românii de la aceasta.

"Cred că este prima dată, după mulţi ani, când publicul pare să aibă aşteptări de la Prima Doamnă; acest lucru este, probabil, o consecinţă a deschiderii cu care am fost ales, dar i se datorează şi felului de a fi al soţiei mele. Nici evoluţia societăţii româneşti nu trebuie exclusă când discutăm despre acest subiect", spunea Iohannis.

Carmen Iohannis a ales astfel încă de la preluarea mandatului să fie alături de soţul său, mergând în deplasările externe, inclusiv la Bruxelles, un lucru care nu s-a întâmplat pănă acum. Însă de fiecare dată, soţia preşedintelui a atras atenţia prin vestimentaţiile sale şi preocupările pentru ţinute, ceea ce i-a adus în timp un val de critici, unele legate de nerespectarea protocolului.

Analistul politic Radu Alexandru crede că, deşi sintagma de "Primă Doamnă" este una folosită nepotrivit în România pentru că o astfel de instituţie nu are tradiţie în ţara noastră, preşedintele Klaus Iohannis încearcă să o facă mai vizibilă pe soţia sa în spaţiul public, pe modelul american.

"Din punctul meu de vedere sintagma Prima Doamnă este una nepotrivită pentru că o astfel de formulă sau o astfel de instituţie nu are deloc tradiţie în România, nici măcar în Europa, ci în Statele Unite, unde avem de-a face cu un tip special de regim, un regim prezidenţial.

Odată cu debutul mandatului de preşedinte, Klaus Iohannis tinde să acorde o importanţă mai mare, specială soţiei sale şi, ca atare, să încerce să impună în spaţiul public românesc un astfel de model american", a precizat Radu Alexandru pentru RomaniaTV.net

În opinia analistului politic, Carmen Iohannis este "o prezenţă agreabilă, e o femeie care «dă bine pe sticlă», are o prezenţă plăcută şi ea este apreciată din această perspectivă strict mondenă". Totuşi, acesta precizează că rolul Primei Doamne nu depăşeşte însă această graniţă a mondenităţii.

"Nu am văzut însă ca această "Instituţie a Primei Doamne" să treacă de elementul de mondenitate. Este limpede că atât preşedintele cât şi Carmen Iohannis îşi doresc ca ea să aibă un rol mai important în spaţiul public, nu neaparat politic (...)

Ea l-a însoţit în toate vizitele făcute de Klaus Iohannis cu sau fără a încălca limitele protocolare. E o prezenţă activă lângă preşedinte cu o formulă nu mai avem un preşedinte jucător, avem o soţie de preşedinte jucătoare, o Primă Doamnă jucătoare", a adăugat Radu Alexandru.

Carmen Iohannis în sondaje

Carmen Iohannis a apărut şi în sondajele de opinie. Potrivit unei cercetări INSCOP, realizate în perioada 23-30 aprilie 2015, 68% dintre români spuneau că au o părere bună despre Prima Doamnă. În plus, majoritatea românilor considerau că ar fi un lucru bun ca soţia preşedintelui să își asume un rol mai vizibil în societatea românească, în special prin implicarea în acte de caritate, inițiative culturale sau educaționale.

Radu Alexandru crede însă că societatea românească nu este pregătită pentru un rol mai important al soţiei preşedintelui.

"Românii sunt un popor de tip conservator, mai degrabă şi acordă mai greu un rol important femeii. Încă societatea noastră priveşte din această perspectivă lucrurile ca acordându-i rolul principal bărbatului.

Alegerea lui Klaus Iohannis a spart această tradiţie de tip conservator a poporului pentru că am ales un preşedinte atipic, nu este ortodox şi nu este etnic majoritar.

Putem vorbi de o excepţie. Dar până la a acredita o femeie cu un rol totuşi important, cred că mai e un pas mare de făcut. Şi cum arată şi sondajele, tradiţia, complexul Elenei Ceauşescu şi a altor Elene, precum Elena Lupescu, este puternic şi prezent la noi", a menţionat Radu Alexandru.

Apeluri publice

SIGHET - Profesorii de la CN „Dragoș Vodă” și de la Liceul Pedagogic „Regele Ferdinand” au încercat să boicoteze simulările pentru Examenul de Bacalaureat
MARAMUREȘ - Simpozion economic austriaco-român
Vremea se menține rece în Maramureş în următoarele zile
Ninsorile au lăsat fără curent localitățile BORȘA și BLIDARI
ZIUA POLIŢIEI ROMÂNE  – Activităţi organizate de I.P.J. Maramureş
”Stejarii” s-au calificat la Cupa Mondială de rugby!
ACCIDENT RUTIER - Doi maramureșeni AU PLONJAT cu mașina în râul Sălăuța de pe DN 17C pe raza comunei Fiad
SIGHET: Finanțările prin PNDL la un nivel rușinos de mic - Giulești, Rona de Sus, Săpânța și multe alte comune au atras mult mai mulți bani
FOTO - 53 de baxuri cu țigări descoperite în remorca unui camion, în PTF Siret
Un brancardier din Spitalul Județean Baia Mare, suspectat că ar fi AGRESAT SEXUAL O MINORĂ INTERNATĂ
VIDEO - Știrea publicată de Sighet 247 privind elevi din Sighet aduși cu arcanul din timpul orelor de curs pentru a aplauda politicienii a fost preluată de presa națională
BORȘA - Descoperire macabră. Cadavrul unui localnic, găsit în albia râului Vișeu
Firma de leasing din Baia Mare, țepuită de un băcăuan cu peste 1.600.000 de lei
UE pregătește o nouă lovitură pentru Facebook, Google și Twitter
VIȘEU DE SUS - Violatorul și ucigașul bătrânei imobilizate la pat a fost prins de polițiști
Taina limbajului și dinamismul specific limbii române
O CARTE, DUMINICA: ʺAş fi vrut să fiu egipteanʺ  de Alaa-al Aswani
Tibi Uşeriu a câştigat pentru a treia oară consecutiv Ultramaratonul Arctic
MAREA UNIRE - Românii din dreapta Tisei se pregătesc pentru aniversarea Centenarului României
Mai multe corpuri de iluminat din Sighet, distruse de pistolari necunoscuți. Se oferă recompensă pentru găsirea făptașilor
FOTO & VIDEO - 45.000 de pachete cu ţigări, confiscate de polițiștii de frontieră în urma unei percheziții
Simona Halep a ratat calificarea în finala Indian Wells
FOTO & VIDEO - VW Golf căutat în Italia, descoperit de polițiștii de frontieră în Sighetu Marmației
METEO - Vremea se răceşte dramatic în weekend
AVERTIZARE HIDROLOGICĂ - Cod galben şi portocaliu pe mai multe râuri din judeţ
ILUZII - Nu cumva podul de trafic greu peste râul Tisa de la Sighet va fi construit la Sfântu-Așteaptă?
Află cine este PRINCIPALUL SUSPECT în cazul oribilei crime din Vișeu de Sus. Acesta încă nu a fost prins, fiind recidivist
FOTO - Spectacol ceaușist de zile mari la Primăria Sighet cu ocazia semnării contractelor de finațare pe PNDL: Elevii Liceului „Marmația” aduși cu arcanul să aplaude politicienii în sală
Maramureșeni prinşi în flagrant de poliţişti în timp ce sustrăgeau bunuri
Acţiune a poliţiştilor în cluburile de noapte din Baia Mare
Depistat în trafic în timp ce transporta ţigări de contrabandă
VIDEO - Aproximativ 45.000 de pachete cu ţigări, confiscate în urma unei percheziții domiciliare
Trenul InterRegio Sighet - București, blocat după ce un tren marfar a deraiat la Dealul Ștefăniței
SIGHET - Proiect susținut de Biserica Ortodoxă: „O mie de cuvinte pentru o sută de ani”
BRODINA - Bărbat cercetat pentru contrabandă și conducerea unui vehicul fără permis