Nelu Barbu a declarat că în şedinţa Executivului de marți, 27 august, a fost aprobată, la propunerea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi a Ministerului de Interne, ordonanţa de urgenţă privind modificarea şi completarea legislaţiei pentru a permite asigurarea unui răspuns cât mai prompt la urgenţe, prin îmbunătăţirea posibilităţilor de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare asociate apelurilor de urgenţă.

"Prin aceste modificări se creează cadrul legal pentru implementarea unor servicii care vor asigura furnizarea unor informaţii de localizare mult mai precise ale celor care apelează numărul unic de urgenţă. Astfel, va fi redus semnificativ timpul de gestionare a urgenţei şi implicit cel de răspuns la situaţiile de urgenţă", a declarat Nelu Barbu, potrivit news.ro.

El a spus că practic e reglementat modul în care echipele de salvatori comunică între ele prin mesaje scurte puse la dispoziţie de furnizorii de telefonie mobilă.

"De asemenea, pentru îmbunătăţirea localizării persoanei care apelează serviciile de urgenţă, prin acest act normativ se instituie obligaţia furnizorilor de servicii de telefonie mobilă pentru care plata se face în avans de a furniza serviciul numai după ce au colectat datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM care va beneficia de respectivele servicii", a mai spus acesta.

Obligativitate intră în vigoare la 1 ianuarie 2020, iar de la 1 septembrie 2020 nu se va mai putea vinde o cartelă SIM fără să fie prezentate actele de identificare ale utilizatorilor.

Cei care au deja cartele SIM prepaid au 8 luni la dispoziţie pentru a transmite datele de identificare.

Amendă uriașă pentru apelurile false la 112
Totodată, prin acest act normativ sunt stabilite sancţiuni mai aspre pentru alertarea falsă a autorităţilor: minumul amenzii a fost majorat de la 500 la 1.500 de lei, iar valoarea maximă de la 1.000 la 5.000 de lei.

Zilele trecute, încă o tânără a minţit că este sechestrată, după o ceartă cu iubitul, la doar o zi de când o adolescentă a mobilizat degeaba 200 de poliţişti, jandarmi şi medici.

Astfel de farse periculoase s-au repetat de patru ori în ultimele zile. Şi doar de la începutul anului, salvatorii au pierdut peste 3.000 de ore din cauza apelurilor false.


Preluare: Observator.tv

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și