Conform Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), în prima sesiune a Programului ”Casa Verde Fotovoltaice”, au fost declarate eligibile pentru finanţare în jur de 13.000 de proiecte, în sumă totală de 252 de milioane de lei.

De menționat este că AFM va organiza și o a doua sesiune, în care va fi soluționat un număr similar de dosare.

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a aplica pentru o subvenție

Programul ”Casa Verde Fotovoltaice” susține instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.

Programul asigură o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa o suportă beneficiarul final, din surse proprii.

Reprezentanții AFM au anunțat că în contextul în care după evaluarea cererilor de finanţare depuse în prima sesiune, bugetul alocat nu a fost epuizat, s-a luat decizia reluării etapei de înscrieri începând cu toamna acestui an, până la epuizarea sumei de 536 de milioane de lei accesate de instituţie în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014 - 2020.

Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la AFM, prin care aproape 27.000 de cetăţeni pot deveni prosumatori.

Dosarele de finanţare pentru noul program se depun exclusiv electronic.

Beneficiază de finanțare solicitantul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:


a) are domiciliul în România;

b) este proprietar al imobilului - construcţie pe care se amplasează sistemul de panourifotovoltaice, astfel cum rezultă din extrasul de carte funciară;

c) are acordul tuturor proprietarilor cu privire la implementarea proiectului, în situația în care imobilul este deținut încoproprietate, astfel cum rezultă din cererea de finanțare;

d) imobilul nu trebuie să facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti;

e) nu are obligaţii restante la bugetul de stat și la bugetul local;

Cheltuieli eligibile în cadrul programului ”Casa Verde”

Banii acordaţi de stat vor acoperi costurile panourilor fotovoltaice, invertorul, materialele pentru conexiuni, structura de montaj a sistemului, modul de comunicaţie, contorul inteligent care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice şi care permite colectarea şi transmiterea datelor relevante de la distanţă, în format electronic, tabloul electric curent continuu/curent alternativ.

De asemenea, sunt finanţate şi cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice, dar şi TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Cu toate acestea, cheltuielile vor putea fi acoperite din banii statului numai dacă sunt făcute după încheierea unui contract de finanţare nerambursabilă cu autorităţile competente.

Programul ”Casa verde 2020” are ca scop creșterea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin diminuarea consumului de energie și utilizarea surselor regenerabile în locuințe unifamiliale. Consumatorii casnici care şi-au instalat panouri solare nu vor plăti nici impozit, nici TVA, nici accize pentru energia pe care o produc sau o vând, în limita unei puteri instalate de 27 kW.


Preluare: b1.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și