Acesta a vorbit, printre altele, despre cum Baia Mare are de pierdut din cauza administrației centrale și despre cum autonomia administrativă și economică ar putea fi cea mai potrivită pentru Baia Mare, dar și celelalte administrații locale din țară.

„Eu sunt un om care nu susţine regionalizarea, ci autonomia. Autonomia pe criterii administrative şi economice, nici măcar descentralizarea. Eu consider că cel mai bun pentru România, astăzi, este proiectul care-l avem în Tirolul de Sud (Austria), o autonomie care să poată să dea curaj celor care sunt în mediul de afaceri, să investească mai mult la nivel local şi să şi extragă resursele direct de la nivel local, şi nu filtrate printr-o capitală ce nu întotdeauna este cu faţa spre Baia Mare, Suceava, spre Arad sau spre Bacău. Eu consider că la 100 de ani de România trebuie să avem un nou proiect de ţară. Modul în care astăzi este structurată România din punct de vedere administrativ este un un proiect perimat. Este un proiect care nu va duce nicăieri din perspectivă economică şi socială, dar revenind la cea ce avem de făcut în oraşul nostru şi judeţul nostru, eu consider că cel mai important lucru este oportunitatea pe care o avem astăzi de a folosi finanţările europene”, a declarat Cătălin Cherecheş, citat de Agerpres.

Tot din intervenția primarului am aflat că în acest moment administrația locală derulează mai multe proiecte a căror finanțare totală trece de 250 de milioane de euro.

„Municipiul Baia Mare a început în 2011 cu 20 de milioane de euro şi astăzi are o capacitate de finanţare şi proiecte pentru aproximativ 240-250 de milioane de euro, proiecte care se vor introduce în implementare începând cu acest an. Avem gestionate de către noi proiecte care aduc aproximativ 200 de firme noi în sistemul start-up”, a spus Cătălin Cherecheş, citează Agerpres.

Mai mult, în intervenția sa, Cătălin Cherecheș a indicat ministrului Eugen Teodorovici faptul că stabilirea taxelor ți impozitelor locale ar trebui lăsată în atribuția autorităților locale.

„Aş dori foarte mult ca la nivel local să avem posibilitatea ca municipiu reşedinţă de judeţ, tot ce înseamnă autorităţi locale să nu stabilim taxele şi impozitele într-o proporţie, astăzi, de aproximativ 7-10% pentru că atât este influenţa la nivelul României pe care o are ca decizie autoritatea locală, păstrând cea ce înseamnă taxe şi impozite locale, şi să avem o pondere mult mai mare. Şi să nu ne mai vină mutările în plic de la Bucureşti, despre relaţia pe care o avem cu cetăţenii sau cu mediul de afaceri, ci să putem să gestionăm şi să aşezăm noi grilele de impozitare după cum considerăm noi că avem priorităţile”, a subliniat Cătălin Cherecheş, arată Agerpres.

Citește și

loading...