Potrivit unui prospect al paracetamolului al Agenției Naționale a Medicamentului, paracetamolul face parte din grupa medicamentelor analgezice-antipiretice.

Care e doza maximă recomandată

”Comprimatele Paracetamol se administrează pe cale orală, cu o cantitate suficientă de lichid (aproximativ 200 ml la adult), cu respectarea intervalului de minim 4 ore între două administrări şi a dozei maxime zilnice.

În cazul adulţilor şi adolescenţilor cu vârsta peste 12 ani, doza recomandată este de 500-1000 mg paracetamol (1-2 comprimate) la intervale de 4 ore, administrată la nevoie. Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore. Doza maximă recomandată pentru adulţi este de 4 g paracetamol (8 comprimate) pe zi.

Copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani: Doza este de 60 mg/kg şi zi, repartizată în prize egale, de exemplu de 15 mg/kg, administrată la 6 ore sau de 10 mg/kg, administrată la 4 ore.

Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi. Copii cu vârsta sub 6 ani: se va administra paracetamol într-o concentraţie şi formă farmaceutică adecvată vârstei.”, se arată în prospect.

De asemenea, sunt oferite detalii cu privire la hepatotoxicitate.

Potrivit prospectului, ”utilizarea de doze mai mari decât cele recomandate poate determina risc de insuficienţă hepatică severă. Paracetamolul poate fi deja hepatotoxic la doze de peste 6 g zilnic.”

Care sunt specificațiile în cazul unui supradozaj

”În caz de supradozaj, se impune tratament medical imediat, chiar dacă nu sunt prezente manifestări clinice. Simptomatologie Intoxicaţia se poate produce la persoane vârstnice sau copii mici (supradozaj terapeutic sau intoxicaţie accidentală). În primele 24 ore de la supradozajul cu paracetamol apar, în general, greaţă, vărsături, anorexie, paloare, dureri abdominale.

Supradozajul cu paracetamol poate provoca citoliză hepatică, până la necroză hepatică completă şi ireversibilă (insuficienţă hepatocelulară), hemoragie gastrointestinală, acidoză metabolică, encefalopatie, colaps cardiovascular, comă şi deces.

La 12 până la 48 de ore după un supradozaj acut pot apărea valori crescute ale transaminazelor hepatice, ale lactat dehidrogenazei şi bilirubinei, cu o reducere a valorilor protrombinei. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 ore de la ingestie şi manifestă după 2-4 zile. Pot să apară hipoglicemie, aritmii, coagulare intravasculară diseminată.

Se poate produce necroză tubulară renală cu insuficienţă renală, asociată sau nu hepatotoxicităţii. De asemenea, supradozajul cu paracetamol poate determina pancreatită acută, insuficienţă renală acută şi pancitopenie. 6 Tratament Pacienţii trebuie spitalizaţi pentru o supraveghere medicală atentă.

Se recomandă efectuarea imediată a lavajului gastric dacă paracetamolul a fost ingerat în ultimele 4 ore. Poate fi necesară administrarea orală de metionină sau administrarea intravenoasă de N-acetilcisteină, care au efect benefic în următoarele 48 de ore după ingestia paracetamolului, acţionând ca antidot prin neutralizarea metabolitului hepatotoxic al acestuia. Se recomandă instituirea unui tratament de susţinere a funcţiilor vitale”, potrivit prospectului.

Un bărbat a murit după ce a luat o supradoză de paracetamol

Un bărbat infectat cu COVID-19 din localitatea Săveni, județul Botoșani, a decedat după ce a refuzat să ceară ajutorul medicilor și s-a tratat singur, cu supradoze de paracetamol.

La sfârşitul săptămânii trecute, bărbatul a ajuns în stare critică la Spitalul Judeţean de Urgenţă Botoşani, În mai puţin de 24 de ore a suferit o insuficienţă de organe, iar inima i s-a oprit.

Medicii au aflat că, timp de mai multe zile, bărbatul din oraşul Săveni a luat câte două pastile de paracetamol la patru ore. Conform specialiştilor, cantitatea maximă admisă de paracetamol în 24 de ore este de 4.000 de miligrame, în timp ce bărbatul din Săveni a luat, timp de mai multe zile, 6.000 de miligrame.

"Pacientul prezenta un test rapid Covid pozitiv, cu intoxicație la Paracetamol. A luat timp de mai multe zile câte două comprimate de paracetamol la patru ore. Starea lui era foarte gravă, cu saturație mică de oxigen în sânge", a precizat medicul Andreea Stărică, din cadrul SJA Botoșani pentru Monitorul de Botoşani, scrie antena3.ro.

De asemenea, medicii arată că, în ultima perioadă, tot mai mulţi pacienţi preferă să rămână acasă şi să se trateze singuri şi ajung la spital în stare foarte gravă, iar uneori prea târziu, ca în cazul bărbatului din Săveni.


Preluare: b1.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și