Preşedintele Comisiei de apărare de la Camera Deputaţilor, Laurenţiu Leoreanu, a făcut o serie de precizări pe subiect. Stagiul ar urma să fie pe o perioadă de patru luni. Voluntarii vor urma să primească o serie de stimulente.

Ce salariu ar putea avea un soldat voluntar
La nivel declarativ, reprezentanții statului iau în calcul suma de trei salari medii brute. De asemenea ar fi vorba și de cazarea gratuită în perioada stagiului de pregătire.

Perioada pe care au propus-o e de patru luni şi, sigur, anumite recompense privind cazarea gratuită, salarizare, care, sigur, acolo se mai poate discuta, deci şi nişte stimulente. (…) Nu am intrat în detaliu pe propunerea de salarizare, era de a se merge, în discuţiile libere, undeva la trei salarii medii brute pentru acea perioadă. Ultimul proiect discutat ar fi statutul cadrelor militare, care în momentul de faţă se află în configurarea finală a draftului”, a precizat Leoreanu, la Palatul Parlamentului.

Legea apărării: voluntari, femei și bărbați până în 35 de ani
„S-a discutat pe trei linii legislative: Legea apărării, care este în formă finală şi va pleca pe circuitul de avizare; Legea 446, care a fost gândită şi începută din 2022 şi care vine inclusiv cu statutul militarului voluntar în termen şi acolo sunt, într-adevăr, câteva precizări pe care le-a prezentat ministrul, noi nu am văzut draftul, cu privire la cei care pot să facă (stagiul voluntar – n.r.): femei şi bărbaţi între 18 şi 35 de ani care nu au satisfăcut stagiul militar.

El a menţionat că Legea 446 a ajuns pentru avizare la Ministerul de Finanţe, după ce a parcurs „toate celelalte puncte de oprire”.

„Ministerul Apărării şi noi ne-am dori să intre în această sesiune în dezbatere aceste legi ale apărării, aşa cum le-am numit, şi să le putem dezbate, amenda şi aduce într-o formă finală cât mai repede”, a transmis deputatul.

Leoreanu a menţionat că a început şi luarea în evidenţă a rezerviştilor care sunt încă apţi combatanţi.

„În momentul de faţă am înţeles că a început deja luarea în evidenţă a rezerviştilor care sunt încă apţi combatanţi, urmează ca după luarea în evidenţă să fie parcursă, în unele judeţe am înţeles că a şi început, chemarea pentru o pregătire de bază de o săptămână-două”, a mai spus Laurențiu Leorean.

MApN vrea soldați voluntari. Câți oameni mai are Armata Română
Serviciul militar obligatoriu este exclus, dar există o preocupare la nivelul MApN pentru serviciul militar voluntar, a declarat, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr.

„Armata română a trecut de la peste 320.000 de oameni. A ajuns în situaţia la avea în jur de 80.000, vreo 75.000 de militari, vreo 14.000 sau 15.000, personal contractual şi cred că 407 sau 408 funcţionari publici.

Deci, din punct de vedere numeric, armata a scăzut şi categoric, nevoile operaţionale sunt cele care sunt, ele sunt motivate şi de situaţia în care ne aflăm, pentru că este o situaţie care nu a mai fost în Europa de foarte mult timp”, a detaliat ministrul.


Preluare: Alba24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și