De la Budapesta vin cei de la cunoscuta orchestra OROKSEG care promit un concert memorabil pe 13 iulie. Concert Krypton si multe alte surprize muzicale. Veni╚Ťi la un eveniment de bun gust!
├Äntre 12 ╚Öi 14 iulie, redescoperi cea mai frumoas─â sta╚Ťiune ascuns─â din Transilvania prin muzic─â, ateliere sportive, culturale ╚Öi educative, dar ╚Öi un adev─ârat maraton gastronomic.
Festivalul revine cu edi╚Ťia a doua ╚Öi promite seri de neuitat! Legendarele trupe PHOENIX, SEMNAL M si KRYPTON ÔÇ×vor da focÔÇŁ scenei amenajate la p├órtia de schi din Borsec. Din Ungaria, vine faimoasa orchestra OROKSEG. Se va dansa pe ritmurile fanfarei din Cozme╚Öti ÔÇô Ia╚Öi, a orchestrei din Reci - FUVO SHOCK, 4 S Street si Kalandor, cu surprize pentru seri cu muzica si voie buna.
Un punct de atrac╚Ťie al edi╚Ťiei 2019 va fi concertul duetului Peth┼Ĺ Rebeka ┼či Peth┼Ĺ Csaba cu un recital de flaut-chitar─â. Evenimentul, care va avea loc ├«n noul centru SPA al sta╚Ťiunii, este realizat cu sprijinul Institutului Maghiar din Bucure╚Öti, unul din partenerii importan╚Ťi ai CEAUN BORSEC FESTIVAL. Astfel publicul va avea ocazia sa descopere ├«ncinta noului centru SPA, care se va deschide, ├«n cur├ónd, ╚Öi va intra ├«n circuitul na╚Ťional al centrelor de tratament.
├Än aceea╚Öi loca╚Ťie trupa de jazz INEFFABLE va sustine un concert organizat ├«n parteneriat cu Radio Tg. Mure╚Ö.

Punctul central al festivalului va fi Arena Ceaunurilor, unde echipe de buc─âtari vor preg─âti specialit─â╚Ťi care reprezint─â buc─ât─âriile din Slovacia, Ungaria, Moldova, Israel, Armenia, Albania. Evident nu vor lipsi ceaunul secuiesc si cel al mocanilor. Invita╚Ťii speciali din acest an vor fi slovacii din Lendava, considerata capitala mondiala a specialit─â╚Ťii ÔÇ×bogra─ŹÔÇŁ (gulas) si o echipa de mae╚Ötrii buc─âtari de la ÔÇ×Magyar N├ępi ├Źz┼Ĺrz┼Ĺ LovagrendÔÇŁ care vor aduce doua ceaunuri de 600l pentru a preg─âti re╚Ťete de mare succes ale buc─ât─âriei maghiare.
Duminica 14 iulie 2019, la fel ca anul trecut, se va desf─â╚Öura un concurs de g─âtit deschis tuturor celor interesa╚Ťi. Juriul din acest an este alc─âtuit din Cosmin Dragomir de la GASTROART, Cristian Tab─âr─â cunoscutul om de televiziune si Master Chef-ul Kony├íri S├índor din Ungaria.
O noutate pentru amatorii de sporturi de for╚Ť─â: duminica 14 iulie va avea loc o demonstra╚Ťie a celor de la STRONGMAN, ├«n premiera absoluta.
Proiectul, ini╚Ťiat de Asocia╚Ťia Secven╚Ťe si realizat cu sprijinul Prim─âriei Borsec si al Consiliului Jude╚Ťean Harghita, dore╚Öte s─â readuc─â ├«n prim-plan poten╚Ťialul ora╚Öului Borsec ca sta╚Ťiune de interes na╚Ťional. Partenerul principal al evenimentului este BORSEC. Prin acest festival se dore╚Öte cre╚Öterea num─ârului celor care apreciaz─â ╚Öi promoveaz─â frumuse╚Ťea, valorile culturale ╚Öi interculturale unice ale sta╚Ťiunii, precum ╚Öi gastronomia autentic─â s─ân─âtoas─â a zonei.
├Än acest spirit, Ceaun Borsec Festival reune╚Öte spectacole, demonstra╚Ťii ╚Öi ateliere de dans ╚Öi muzic─â tradi╚Ťional─â maghiar─â, rom├óneasc─â si rom─â, t├órg de produse tradi╚Ťionale ╚Öi handmade, dar ╚Öi ateliere de art─â tradi╚Ťional─â ╚Ť─âr─âneasc─â sau me╚Öte╚Öuguri roma.
Oferta cultural─â include vernisajul a trei expozi╚Ťii de fotografie precum ╚Öi proiec╚Ťii ├«n aer liber de film documentar ╚Öi de art─â.
Printre nout─â╚Ťile edi╚Ťiei 2019 se num─âr─â ╚Öi prezent─ârile de carte, dintre care amintim cartea de bucate ap─ârut─â la Cluj in anul 1695 - Miszt├│tfalusi Kis Mikl├│s:┬áC─ârticica meseriei de buc─âtar / Szakats mesters├ęgnek k├Ânyvetsk├ęje, publicata de Editura GASTROART. Mai sunt a╚Ötepta╚Ťi la Borsec or─âdeanul Sz├ękely Ervin cu volumul ÔÇ×Carte de bucate ╚Öi de dragosteÔÇŁ si cunoscutul sportiv Avram Iancu care va prezenta noua sa carte.
ÔÇ×Va era dor de Borsec? O sa va facem sa va fie si mai dor dup─â ce ne vizita╚Ťi. Credem c─â Borsec ├«╚Öi va ocupa locului cuvenit ├«n circuitul turismului balnear na╚Ťional ╚Öi european, prin p─âstrarea ╚Öi celebrarea bogatei diversit─â╚Ťii culturale care se reg─âse╚Öte ├«n cultura ╚Öi patrimoniul locului, ├«n produsele naturale ╚Öi resursele localeÔÇŁ a explicat Dan Burlac, din partea organizatorilor.
Activit─â╚Ťile sportive din program includ: o competi╚Ťie de cros montan ╚Öi un concurs de orientare turistic─â, ateliere de ini╚Ťiere ├«n zborul cu parapanta, c─â╚Ť─ârare sau slacklining.
Dup─â succesul de anul trecut al conferin╚Ťei despre sport, outdoor si mi╚Öcare in aer liber, anul acesta avem ca invita╚Ťi speciali pe TEOFIL VLAD, proasp─ât ├«ntors de pe EVEREST, Toma Coconea, AVRAM IANCU si al╚Ťi sportivi cunoscu╚Ťi din sporturile OUTDOOR. Pe timpul zilei, v─â pute╚Ťi bucura de o zon─â de relaxare ╚Öi wellness cu kiropractic─â, yoga, acupunctur─â, masaj suedez ╚Öi masaj terapeutic.
Copiii se vor bucura de o aten╚Ťie speciala anul acesta. Cei mici vor avea concursuri de g─âtit, ateliere de desenat pe turta dulce, ateliere de pictura si un inedit stand de plimbare cu atelaje cu trac╚Ťiune canina.

Duminica 14 iulie, la Borsec, va fi Ziua Bicicletei, ╚Öoseaua de centura a sta╚Ťiunii fiind ├«nchisa pentru a l─âsa loc amatorilor de bicicleta. Este, cu siguran╚Ťa, unul din cele mai deosebite trasee de ciclism din tara.

Sponsor Principal: Borsec
Sponsori: Cotnari, Ciuc
Parteneri strategici: Balassi Int├ęzet ÔÇô Bukaresti Magyar Int├ęzet, Ambasada Albaniei la Bucuresti, Gastroart, Ambasada Slovaciei la Bucuresti, Centrul cultural si de arte Lazarea, Erd├ęlyi K├írp├ít-Egyes├╝let, Asocia┼úia Salvamont Dancur├ís Gheorgheni.
Parteneri media: TVR, Rock FM, Times New Roman, Agerpres, Radio Rom├ónia Tg. Mure╚Ö, Marosv├ís├írhelyi R├ídi├│ Rom├ínia, Sz├ękelyhon, Kr├│nika, Transindex, Maszol, Hargita N├ępe, Informa╚Ťia Harghitei, Mix Fm, Gyergy├│ TV, Ed├ęrly TV, Hargita TV, Visithargita.com.

Despre Ceaun Borsec Festival
Mai multe informa╚Ťii gasiti pe pagina de Facebook a festivalului
Ceaun Borsec Festival - https://www.facebook.com/CeaunBorsecFestival/
Despre Borsec
Borsecul, cunoscut ├«nc─â din 1594, este ├«nconjurat de Mun╚Ťii Bistri╚Ťa, C─âlimani, Gurghiu ╚Öi Masivul Ceahl─âu. Ora╚Öul este situat la o altitudine de 900 de metri, iar vizitatorii se pot bucura de trasee de biciclet─â, schi sau trasee montane. Sta╚Ťiunea este faimoas─â pentru apele sale minerale care i-au adus, ├«n trecut, titlul de ÔÇŁRegina Apelor MineraleÔÇŁ.
Descrierea marelui scriitor maghiar Orb├ín Bal├ízs despre Borsec r─âm├óne de actualitate: ÔÇŁLoc mai frumos ╚Öi mai deosebit ca Borsecul ╚Öi ├«mprejurimile, abia dac─â mai po╚Ťi visa: unde atot╚Ötiutoarea natur─â a avut dorin╚Ťa s─â cuprind─â ├«ntr-o gr─âdin─â fermecat─â, bun─âvoin╚Ťa dumnezeiasc─â prin fapte ╚Öi propriet─â╚Ťi benefice ╚Öi frumoase at├ót pentru ochi c├ót ╚Öi pentru corp ╚Öi suflet".

Citește și

loading...