La Steadfast Defender vor lua parte zeci de mii de militari din cele 31 de țări care fac parte din NATO și din Suedia.

Aliații vor aduce 50 de nave de luptă, 80 de avioane de vânătoare și peste 1.100 de transportoare blindate și tancuri.

În a doua parte a exercițiului, NATO va simula trimiterea de trupe în zone precum Polonia, țările baltice, dar și Norvegia și România.

General Christopher Cavoli, comandantul suprem al forţelor NATO din Europa: „Va fi cel mai mare exrciţiu din ultimele decenii. Alianța va demonstra abilitatea de a întări zona euro-atlantică prin transferul forţelor din America de Nord.”

NATO nu a făcut nicio referire la Rusia în cazul acestor manevre, însă țara condusă de Putin este considerată cea mai mare amenințare în toate documentele strategice ale Alianței.

Amiral Ron Bauer, șeful Comitetului Militar al NATO: „Trebuie să ne dăm seama că pacea nu este un dat şi pentru asta avem planuri, pentru asta ne pregătim de un conflict cu Rusia sau cu grupări teroriste. Dacă va fi nevoie, dacă ne vor ataca. Nu vrem război, dar dacă ne atacă, trebuie să fim gata.”

Amiralul Rob Bauer a declarat că nu doar militarii Alianței trebuie să fie pregătiți de un război, ci și populația. În cazul unui conflict, nu e nevoie doar de bani și de militari, ci de implicarea tuturor.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „Am trăit într-o lume echilibrată, într-o lume predictibilă, se pare că situația nu va mai rămâne la fel. Este iarăși cunoscut faptul că Federația Rusă, cel puțin în Ucraina, va continua acțiunile militare până dincolo de prima marți din noiembrie, adică în momentul în care vor fi alegerile în Statele Unite.”

Liderii europeni, cu o singură excepție, au declarat în repetate rânduri că, ajutând Kievul, își protejează de fapt propriile țări. O Rusie victorioasă în urma agresiunii din Ucraina ar fi o amenințare pentru întreaga Europă.


Preluare: tvrinfo.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și