După discursul omagial, primarul municipiului a înmânat diplomele de recunoștință și diplomele aniversare în semn de “aleasă prețuire pentru contribuția la păstrarea și valorificarea folclorului maramureșean, cu prilejul aniversării a cinci decenii de la înfiinţare primei formații de cântece și dansuri populare a Casei de Cultură din Sighetu Marmației, 48 de ani de la constituirea ca Ansamblu folcloric MARA şi patru decenii de la câștigarea Discului de Aur şi a Colierului de Argint de la Dijon-Franța“, din partea Consiliului Local, al Primăriei și Centrului Cultural Sighetu Marmației.

În mod firesc întâlnirea s-a desfășurat sub semnul puternic al emoțiilor și a bucuriei întâlnirii cu artiștii sigheteni care au fost ambasadorii cântecului și dansului popular mramureșean în țară și în străinătate.

Managerul Centrului Cultural Sighetu Marmației, Spiridon Pralea a evocat bogata activitate a unei formații care a devenit un brand, care și-a câștigat notorietatea prin distincțiile cucerite, a mulțumit celor care s-au dăruit cu sufletul pentru promovarea cântecului și dansului maramureșean.

În partea a doua a evenimentului s-a vorbit despre valorificarea scenică a folclorului maramureșean- contribuția Ansamblului MARA la păstrarea și transmiterea valorilor artistice din creația populară prin cântec, dans și costum popular. Ing. Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmației a prezentat un material despre Ansamblul MARA ca purtător al valorilor folclorului maramureșean, reprezentant al Maramureșului în țară și în străinătate.

Prof. Ioan Ardelean Pruncu a evocat momentul când s-au pus bazele Ansamblului folcloric al Casei de Cultură Sighetu Marmației și a dat o adevărată lecție de ce înseamnă dansul popular maramureșean-autentic.Prof.Dragomir Ignat a vorbit despre contribuția Ansamblului MARA la păstrarea și transmiterea valorilor artistice din creația populară maramureșeană iar prof.dr. Ioan Dorel Todea a evocat personalitatea lui Gavril Ghiur, coregraful care a desăvârșit evoluția artistică a Ansamblului MARA.

Florian Szabo și Dorel Todea au prezentat un slide realizat din imagini care reprezintă activitatea Ansamblului MARA între anii 1976-2016, având ca suport muzical piese interpretate de către maestrul Gheorghe Covaci Cioată. Au urmat interesante evocări, au fost depănate amintiri, întâmplări picante din turneele ansamblului la care au contribuit: maestrul Gheorghe Turda, Gheorghe Mihai Bârlea, Victoriţa Costelnic, Gheorghe Rednic–Ciombu, Cornel Huban, Nora Calogherato și mulți alții.

Sărbătoarea Ansamblului MARA va continua în ziua de 18 noiembrie de la ora 17,00 la Palatul Cultural, cu spectacolul de gală prezentat de generațiile care au activat ca dansatori, soliști vocali sau instrumentiști.

A consemnat,
prof. Dorel Todea

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și