Organizatorii s-au bucurat de sprijinul Institutului Magyar Balsassi, Goethe Institut Buchuresti,Ioanei Dragoș Gajdo de la Teatrul de Stat Reginei Maria Oradea, George Ofrim Sighetu Marmației,Galeriei de modă Ileana Vassiliev și de acordul Gustav Kiepenheuer Bühnenvertriebs.

George Tabori (1914-2007) maghiar de origine evreiască, a fost un cunoscut dramaturg, regizor și scriitor. Tabori s-a văzut nevoit să părăsească Germania în 1933, din cauza originii sale evreiești, întrucât naziștii acaparaseră puterea dar, nu a reușit să-și convingă părinții să emigreze. Tatăl său a murit în 1944 la Auschwitz. Mama sa, Elsa, a scăpat de deportare într-o împrejurare norocoasă. În piesa sa, "Curajul mamei mele", relatează despre evenimentele pe care le-a trăit mama sa, ajunsă la 60 de ani, arestată în Budapesta în anul 1942, care urma să fie deportată la Auschwitz. În timpul unei opriri în apropierea graniţei cu Ungaria, ea are curajul unui act incredibil. Îi explică unui ofiţer nazist că arestarea sa este nedreaptă, deoarece ar fi în posesia unui permis de protecţie din partea Crucii Roşii. Acest lucru îi salvează viaţa, eroina fiind trimisă înapoi la Budapesta cu următorul tren. Povestirea aproape incredibilă pleacă de la evenimente reale, trăite de Elsa Tabori, mama lui George Tabori.

Piesa a fost montată în premieră absolută, în Canada, spectacolul a fost regizat de Jennifer Herszman Căpraru.

Și, trebuie să recunoaștem că toți cei care au pornit la realizarea premierei la Sighetu Marmației au dovedit curaj și mai ales dăruire și dragoste pentru teatru. Condițiile tehnice pe care le are orașul nu se ridică la necesitățile unui asemenea spectacol. Având în vedere condițiile obiective, regizoarea și asistentul de regie s-au bazat pe talentul și dăruirea celor care urmau să facă parte din distribuție.

Aplauzele îndelungate, felicitările, florile și căldura prin care au fost răsplătiți actorii și realizatorii, sunt dovada unei reușite artistice de excepție, un eveniment unic în viața teatrală a municipiului Sighetu Marmației.

Actrița Ioana Dragos Gajdó(de la Teatrul de Stat Reginei Maria Oradea), în rolul Mamei, a dovedit că este un artist deplin, de mare sensibilitate, capabilă să transmit emoții puternice, impresionând printr-o interpretare sinceră, trâind cu putere drama prin care a trecut eroina, contribuind la realizarea comuncării artistice cu ceilați actori, dovedindu-se un adevărat om de echipă. În rolul Fiului, tânărul actor George Sfetcu (de la Teatrul Aurel Manea,Turda), a avut o misiune dificilă, interpretând un rol complex, întruchipând și alte personaje, dovedind talent și faptul că este stăpân pe tehnică, pe meseria de actor.

Pentru a doua oară, actorii Secției de Teatru de la Centrul Cultural, joacă într-o piesă alături de actori profesioniști (prima oară în piesa „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, alături de actorul Adrian Păduraru). Lipsiți de inhibiție, bine dirijați de regizoarea Jennifer Herszman Căpraru, s-au achitat cu brio de rolurile secundare pe care le-au interpretat, fiecare transpunându-se în cel puțin două trei personaje, dovedind că orașul are o trupă care merită tot respectul. Luminița Colopelnic, Florin Dragoste și Mihai Petrețchi, sunt deja, pe plan local, actori consacrați, care în mod sigur vor putea oferi și alte spectacole de succes! Actrița Ioana Dragos Gajdó, în rolul Mamei și Ioan Dorel Todea în rolul Ofițerului german, au reușit să interpreteze, poate cele mai dramatice momente ale spectacolului, întâlnirea dintre cei doi impresionând puternic, transmițând tensiunea confruntării care duce la salvarea eroinei.

Realizarea spectacolului alături de regizoarea Jennifer Herszman Căpraru s-a dovedit o experiență benefică pentru amebele părți. Lucrul nu a fost ușor, totul cerând, fără să exagerăm, sacrificiu și multă dăruire.Dar a meritat ! Toți care au fost părtași la acest eveniment merită aplauzele și recunoștința sighetenilor, a iubitorilor de teatru !

Citește și

Comentarii