A urmat spectacolul cu piesa „JANKA” de Oscar Speace, variantă a textului original tradus de Johny Popescu și dramatizat și montat scenic de Ioan Dorel Todea. Atât cartea cât și piesa de teatru sunt o transpunere artistică a unor evenimente dramatice trăite de o partea a populației care a trăit în Maramureș în anii celui de-al Doilea Război Mondial.

În anii dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial, în Maramureș, au locuit peste 40.000 de evrei în toate satele și orașele regiunii. Aproximativ 38.000 dintre ei au fost deportați în mai 1944 la Auschwitz. Cei mai mulți au pierit în primele zile de la debarcarea din trenurile groazei. Mai puțin de 3.000 s-au întors în Maramureș.

Una dintre cele mai pitorești familii de evrei din Maramureș (Rozavlea), familia Ovitz-piticii lăutari, cunoscuți și ca trupa Liliput, a reușit să stabilească recordul de a supraviețui în totalitate deportării și lagărului în ciuda numeroaselor și dureroaselor experimente la care au fost supuși, a umilințelor și a regimului celui mai mare lagăr de exterminare.

„În inimile noastre eram niște uriași” – este cunoscuta concluzie de viață a Ovicilor, dând și titlul cărții în limba română, semnată de Eilat Negev și Yehuda Koren. În 26 mai 2016 această carte a fost lansată într-un cadru festiv la Cinemateca Eforie din București. Iubitori de cultură, istorici, prieteni și membri ai comunității evreilor din București și din țară, reprezentanți ai presei, membri ai Asociației Oamenilor Mici, au fost prezenți la marcarea acestui eveniment de o deosebită încărcatură istorică și emoțională. Lansarea a fost completată de vizionarea filmului „Warwick Davis și cei șapte pitici de la Auschwitz”.

Eforturile de a traduce și publica această carte a implicat oameni apropiați familiei Ovitz, oameni dedicați culturii iudaice, istoriei și umanității în general. Povestea Celor Șapte Pitici din Rozavlea i-a unit pe cei care și-au dorit ca acest volum să poată duce mai departe exemplul de speranță, dorință și bucuria de a trăi a unor oameni condamnați la stigmatizare.

În acest context s-a înscris și spectacolul de teatru după un scenariu scris de Oscar K. Speace – important producător de televiziune, scriitor şi regizor american –bazat pe tulburătoarea poveste a mamei sale, Janka Festinger - supravieţuitoare a Holocaustului, martoră a crimelor şi ororilor de la Auschwitz. Povestea Jankăi dezvăluie în detaliu ceea ce s-a întâmplat atunci când familia ei, care trăia la Sighet, a fost distrusă. Piesa „Janka” descrie experienţele dramatice trăite în Holocaust de către sigheteanca Janka Festinger şi refacerea vieţii ei în America.

Secția de Teatru a Centrului Cultural Sighetu Marmației a prezentat varianta textului original tradus de Johny Popescu și dramatizat și montat scenic de Ioan Dorel Todea, având ca interpreți pe Ioana Vraja, Alina Marina, Adela Neag, Ioana Denisa Vraja, scenografia şi regia artistică: Ioan Dorel Todea, asistenţa tehnică: Florian Szabo, costume - Galeria Vassiliev, decoruri George Ofrim.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și