Dr. Petru Măran, din cadrul Centrului de Informare Turistică Sighetu Marmației, a făcut o prezentare turistică a regiunii Maramureș. Expunerea s-a axat pe destinațiile ecologice, rurale și culturale ale regiunii. Publicul local s-a arătat extrem de interesat de principalele atracții turistice aflate într-o zonă geografică care se învecinează cu regiunea Ivano-Frankivsk, oferind astfel și avantajul accesibilității facile și rapide pentru locuitorii vestului Ucrainei.

Vernisajul expozițiilor de artă a țărilor participante și a celor românești din cadrul Festivalului „Carpathian Space 2019” - Ivano-Franskivsk, a fost organizat cu aportul ambasadelor Republicii Belarus, Republicii Lituania, Republicii Letonia, Republicii Cehe, republicii Moldova, Georgiei, României, Slovaciei, Azerbaidjanului, Bulgariei, Ungariei, Austriei. Mariana Scubli a prezentat pe simeze douăzeci de fotografii de dimensiuni mari, cu peisaje și portrete reprezentative pentru zona Maramureșului Voievodal. Cei prezenți au apreciat atât arta artistei fotograf cât și varietatea subiectelor fiecărei fotografii. Lucrările vor fi expuse pe viitor în capitala Ucrainei, la Kiev.

Maistrul bucătar Maria Crina Ștețca a făcut o prezentare culinară specifică zonei Maramureșului. Unui numeros public i s-a oferit spre degustare sarmale cu coaste afumate și cârnați de porc și plăcintă țărănească cu brânză, mărar și ceapă. În timpul prezentării publicul s-a bucurat de cântecele și dansurile prezentate de Ansamblul Folcloric „Mara“.

Spectacolele din cadrul Festivalului „Carpathian Space 2019” s-au derulat pe șapte scene profesionale, instalate în diferite puncte din orașul Ivano-Franskivsk.

Pe scena principală a ediției din acest an a Festivalului Internațional de Artă „Carpathian Space”, Ansamblul Folcloric „Mara“ a oferit un spectacol muzical-coregrafic, răsplătit cu aplauze de publicul prezent. Alături de dansatori au evoluat instrumentiștii Ioan Covaci-vioară, Gheorghe Ștețca-zongoră, Găvrilă Covaci-acordeon, Mihai Bolbos-tobă și soliștii Ileana Matus și Paul Romaniuc.

În comunicatul Ambasadei României la Kiev se spune: „Ansamblul Folcloric `Mara` din Sighetu Marmației este un ansamblu de renume în județul Maramures și în nordul României, a împlinit 50 de ani de de la înființare și a câștigat de-a lungul anilor numeroase premii naționale și internaționale. La Ivano-Frankivsk artiștii ansamblului au prezentat cântece și dansuri reprezentative zonelor folclorice Maramureș și Oaș“.

Actuala generație de dansatori, soliști și instrumentiști, a demonstrat că sunt continuatori de valoare a succeselor internaționale obținute în peste o jumătate de secol de a Ansamblului Folcloric „Mara“, adevărat ambasador al cântecului și dansului, a valorilor culturale românești!

Presa ucraineană, comunicatele oficiale, cele ale Ambasadei României la Kiev, apreciază în unanimitate succesul delegației țării noastre, reprezentată de municipiul Sighetu Marmației, subliniind contribuția de valoare la cele mai importante secțiuni ale Festivalului Internațional de Artă „Carpathian Space 2019” de la Ivano-Franskivsk.

Echipa de consilieri Pro Romania Sighetu Marmatiei

Echipa de consilieri Pro Romania Sighetu Marmatiei

Citește și

loading...