Cererea DNA privind încuviințarea începerii urmăririi penale în dosarul Gala Bute, în care Elena Udrea este acuzată de trei infracțiuni de luare de mită, a fost aprobată de plen cu 218 voturi „pentru” și 76 „împotrivă”. Și solicitarea DNA de arestare preventivă a Elenei Udrea în același caz a fost aprobată de deputați cu 170 de voturi „pentru” și 118 „împotrivă”.

Prezentă în plen pentru a se apăra în fața colegilor, Elena Udrea a descris condițiile din arestul Poliției Capitalei.

"Nu mă voi da nici cu mir, nu voi citi nici acatiste, nu voi spune nici rugăciuni. Nu ar fi corect față de mine și nici față de dvs și nici față de românii care ne privesc. Vreau însă să știți ce ați făcut cu votul dvs pe 9 februarie. Ați votat trei cereri de arestare preventivă și o cerere de reținere. Pe 10 februarie am fost reținută, iar pe 11 februarie am fost arestată pentru 30 de zile. Am fost dusă în arestul Poliției Capitalei, verificată la sânge și dezbrăcată. Mi-au luat sutienul și am fost dusă într-o cameră cu dimensiunile de trei pe trei metri, cu patru paturi, câte două suprapuse, apă caldă era doar dimineața și noaptea, iar WC era de tip turcesc, fără ușă, dotat cu un duș pe care îl foloseam ca să tragem apa. Atunci când nimeni nu îl folosea, puneam un pet pe post de capac ca nu cumva să vină șobolanii. Pereții erau scorojiți, geamul nu se închidea cum trebuie și era curent. Dacă te spălai pe cap, nu aveai acces la foehn ca să te usuci, ceea ce îți dădea șanse minim la o răceală, dacă nu cumva la pneumonie sau meningită", a spus Udrea, în Parlament.

Ea a adăugat că nu le solicită deputaților "clemență" sau "favoruri", ci le cere să lase la o parte "stereotipurile și presiunile de orice fel".

"Când veți pune, astăzi, bilele în urnă, vreau să vă gândiți că tot ceea ce se întâmplă constituie un precedent extrem de periculos. Doamnelor și domnilor, nu vă cer clemență și nici favoruri, nu vă cer nimic. Singurul lucru pe care, cred, că ar trebui să îl faceți este să gândiți dvs. înșivă, să lăsați la o parte stereotipurile și presiunile de orice fel, să răspundeți unei singure întrebări: Este, într-adevăr, spre binele României ce se întâmplă? Și apoi să votați cu conștiința împăcată că ați făcut ce trebuie pentru această țară și pentru democrație, atâta câtă mai există ea, astăzi, în România", le-a transmis Elena Udrea colegilor de la tribuna Camerei Deputaților.

Foto: (c) Grigore POPESCU / AGERPRES FOTO

Udrea a menționat că cererea de arestare în dosarul "Gala Bute" se bazează pe denunțuri, unul dintre ele chiar al prietenei sale, fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții, care acuzată fiind de luare de mită a decis că poate rămâne în libertate dacă „toarnă” împotriva sa și a făcut-o.

"Avem dovada felului în care se ajunge la a fi acuzat un om sau chiar la a fi arestat, poate că eu, ca și dvs, suntem ultimii care ar trebui să invocăm absurdul acestei situații, pentru că noi suntem cei care am creat aceste legi — Codul de procedură penală și Codul penal. Cele două încurajează delațiunile și alimentează forțări din partea procurorilor. Dacă eu pe denunțuri am putut să stau arestată preventiv o săptămână, același lucru poate să li se întâmple fiecăruia dintre dvs și oricărui român. De aceea, cred că noi avem obligația să corectăm aberații născute în aplicarea acestor coduri și care afectează însuși procesul de justiție", a explicat Elena Udrea.

Deși nu au fost intervenții din partea grupurilor parlamentare pe acest subiect, deputații s-au contrazis pe elemente de procedură, după ce liberalii au anunțat că vor vota la vedere în favoarea cererii DNA de arestare a deputatului Elena Udrea.

„Parlamentarii PNL vor vota la vedere în favoarea cererii de încuviințare a arestului preventiv. Îmi permit un singur comentariu — cred că Elena Udrea este poate ultima persoană, după Traian Băsescu evident, care ar fi putut să își permită să invoce așa-zisele abuzuri ale justiției. Ca să nu mai spun că Elena Udrea nu se află în arest preventiv în condițiile pe care ni le-a descris, este bine mersi acasă în arest la domiciliu", a declarat Orban.

La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a precizat că există prevederi în Regulament unde se explică procedura de vot secret cu bile sau cu buletine.

"Mandatul este obligatoriu din partea Biroului permanent de a asigura secretul votului scris în articol, există un întreg pasaj între articolul 120 și articolul 130 în care ni se explică toată procedura de vot secret cu bile sau cu buletine. Este o chestiune pe care o numărăm nu numai strigând prezența, dar vedem și care vin la cele două urne să introducă bilele", a spus Zgonea.

Deputatul UDMR Marton Arpad a punctat că președintele Camerei Deputaților are obligația prin Regulament de a face ca votul secret să fie respectat.

Liderul grupului parlamentar social-democrat, Marian Neacșu, a susținut că este un joc ieftin de imagine al liberalilor care le va aduce deservicii.

DNA a cerut încuviințarea urmăririi penale și arestarea preventivă pentru săvârșirea de către Elena Udrea a trei infracțiuni de luare de mită, în perioada în care aceasta avea calitatea de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și