Potrivit statisticilor furnizate şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean, aceste unităţi de învăţământ sunt: Liceul Tehnologic Ocna-Şugatag, cu 16 candidaţi (promoţia curentă), dintre care opt au absentat, Liceul Tehnologic „Alexandru Filipaşcu” din Petrova, cu 16 candidaţi (opt din promoţii anterioare), dintre care unul nu s-a prezentat, Liceul Tehnologic Poienile de Sub Munte, cu 46 de candidaţi (1 elev din promoţiile anterioare) şi 31 de absenţi, Liceul Tehnologic Ruscova cu 17 candidaţi (4 absolvenţi din promoţii anterioare), dintre care au absentat patru elevi şi Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” din Fărcaşa, cu un singur candidat dintr-o promoţie precedentă, care însă nu s-a prezentat la susţinerea probelor.

„Acolo unde s-a obţinut acest procent au fost mai mulţi din serii precedente şi n-au învăţat suficient. Mulţi lucrează sau sunt plecaţi în străinătate şi au venit doar la examen crezând că se vor descurca”, a menţionat Valentina Todoran, vicepreşedinte Comisia Judeţeană de Bacalaureat 2016.

Lipsă de interes atât din partea copiilor, cât şi a părinţilor

Rezultatele slabe şi promovabilitatea scăzută sau inexistentă reprezintă doar un efect al mentalităţii colective. Pe de-o parte, elevii sunt tot mai puţin interesaţi sau atraşi de studiu, simţind că o diplomă de finalizare a unor studii elementare nu le va aduce mare lucru în viaţă. De cealaltă parte, părinţii. Acei părinţi dezinteresaţi sau mai degrabă având interesul financiar deasupra celui educaţional. O astfel de situaţie întâlnim la Ruscova, un liceu aflat şi în acest an în ingrata poziţie de a nu avea nici măcar un promovat la Examenul Naţional de Bacalaureat, sesiunea de vară.

„De vină e lipsa de interes a copiilor. Pentru noi este foarte greu. A scăzut foarte mult interesul pentru şcoală. Ei nici nu realizează importanţa unei diplome de bacalaureat. Este extrem de greu să-i faci să realizeze, de multe ori e o luptă cu morile de vânt pentru că nici părinţii nu sunt interesaţi. Mulţi nici nu vin la şedinţe. Ştiţi cum e, i-au înscris la liceu, pentru că ei iau acei bani de liceu şi doar asta i-a interesat. Chiar am discutat recent cu copiii şi acum le pare rău. Mai ales că la unele materii au luat note mai mari, dar au picat la matematică. Au spus că vor învăţa mai mult pentru ca în sesiunea de toamnă să treacă. Trebuie să depună puţin efort”, a spus Mariana Covaci, director Liceul Tehnologic Ruscova.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și