Dacă ar fi vorba de un top al celor mai bune procente de promovabilitate, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, Baia Mare s-ar situa în fruntea topului, dar cu un procent de promovabilitate de 61,26%. Ar fi urmat de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” cu o rată de promovabilitate de 50%, Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” - 43,57%, Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” - 36,40%, Liceul de Arte - 33,3% sau Colegiul Naţional „Dragoş Vodă”, Sighetu Marmaţiei - 30,34%.

La capătul clasamentului se situează, cu procent de promovabilitate 0%, câteva licee tehnologice maramureşene. Este vorba de Liceul Tehnologic „Traian Vuia” din Tăuţii Măgherăuş, Liceul Tehnologic Repedea, Liceul Tehnologic Ocna-Şugatag, Liceul Ucecom „Spiru Haret” Baia Mare şi Liceul Tehnologic Poienile de sub Munte. Profesorii care au fost prezenţi în centrele de evaluare şi au văzut lucrările elevilor, spun că se aşteptau la un astfel de dezastru. Tot ei mărturisesc, că dacă în puţinul timp pe care viitori absolvenţi de clasa a XII-a îl mai au până la finalul anului şcolar, nu se mobilizează şi nu tratează acest examen al maturităţii cu seriozitate, s-ar putea ca aceste procente slabe de promovabilitate să se repete şi în vară.

Pentru clasa a XII-a, în Maramureş, la limba şi literatura română, promovabilitatea este la simularea examenului de bacalaureat de 55.15%, la limba maternă - 48.48%, la proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie) - 37.4%, iar la proba la alegere, procentul de promovabilitate a fost de 48.93%.

La nivelul judeţului Maramureş au fost obţinute la aceste simulări şi note de 10. Doi elevi din clasa a XII-a au reuşit să obţină 10 la limba şi literatura română şi şase note de 10 au fost obţinute de viitorii absolvenţi de-a XII-a la proba obligatorie a profilului. Elevii din clasele a XI-a au reuşit să obţină opt note de 10: o notă maximă a fost obţinută la limba maternă şi şapte note de 10 s-au obţinut la proba obligatorie a profilului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și