├Än total, 12 atle╚Ťi au fost depista╚Ťi pozitiv de la debutul Olimpiadei din Brazilia, iar halterofilul Izzat Artikov, c├ó╚Ötig─âtorul bronzului la categoria 69 kg, va r─âm├óne ├«n istoria competi╚Ťiei drept primul sportiv medaliat la JO 2016 ╚Öi exclus pentru dopaj.

Artikov a fost controlat pozitiv la stricnin─â, un stimulent, iar medalia i-a fost retras─â, dup─â cum a anun╚Ťat, la Rio, Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS).

Dup─â ├«ntrecerile la categoria 69, francezul Bernardin Kingue Matam, clasat pe locul 8, a pus la ├«ndoial─â probitatea adversarilor s─âi, explic├ónd c─â "a╚Öteapt─â rezultatul controalelor antidoping". "Dac─â Federa╚Ťia interna╚Ťional─â ╚Öi CIO vor face lucrurile ├«n mod corect, cred c─â pot c├ó╚Ötiga chiar patru locuri, pentru c─â primii cinci nu sunt cura╚Ťi", a acuzat Matam.

Al doilea sportiv care va r─âm├óne f─âr─â medalia cucerit─â la Rio este moldoveanul Serghei Tarnovschi, c─âruia ├«i va fi retras bronzul cucerit la canoe 1.000 m, fiind suspendat cu efect imediat ca urmare a controlului pozitiv efectuat ├«naintea competi╚Ťiei, a anun╚Ťat Federa╚Ťia sa interna╚Ťional─â.

Serghei Tarnovschi, în vârstă de 19 ani, nu va putea așadar participarea la cursa de canoe dublu 1.000 m, alături de fratele său Oleg. Cazul său nu a fost încă analizat de TAS, care urmează să-l excludă de la Jocuri și să-i retragă medalia.

De altfel, TAS l-a exclus deja pe ciclistul brazilian Kleber Da Silva Ramos, pozitiv la eritropoetină (EPO), care a abandonat în timpul cursei de fond.

Înotătoarea chineză Chen Xinyi, clasată pe locul 4 la 100 m fluture, a fost fost depistată pozitiv la un diuretic, utilizat ca produs mascant.

├Än sf├ór╚Öit, lupt─âtorul indian Narsingh Yadav, depistat pozitiv la steroizi anabolizan╚Ťi, dar exonerat de Agen╚Ťia antidoping din ╚Ťara sa, a fost exclus de la JO 2016 dup─â suspendarea sa pe patru ani de c─âtre TAS.

Yadav, tesat pozitiv de două ori în acest an, urma sa concureze vineri în cadrul categoriei 74 kg.

Citește și

loading...