Obiectul acordului a fost de a organiza in parteneriat un concurs de arhitectura avand ca scop realizarea a 10 proiecte de case (cinci proiecte pentru case mari si cinci proiecte pentru case mici) in stil traditional specific pentru Maramuresul istoric – Valea Marei, Valea Cosaului si Valea Izei. Proiectul a urmarit si realizarea unor modele de locuinte in stil traditional pentru a fi puse la dispozitia persoanelor interesate si care sa ofere posibilitatea ca noile constructii ce vor aparea in aceste zone sa fie construite cu respect pentru sat, pentru traditii si pentru natura.

Concursul de arhitectura organizat de catre Consiliul Judetean Maramures si Ordinul Arhitectilor din Romania filiala Nord-Vest s-a finalizat, iar proiectele participante au fost prezentate la Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare, sambata, 23.12.2017, la ora 10.00, cand a avut loc si vernisajul expozitiei.

Cinci proiecte au fost declarate castigatoare in urma concursului, astfel de provocari urmand sa fie reluate in viitorul apropiat. Initiatorul proiectului, vicepresedintele Consiliului Judetean, Ioan Doru Dancus a aratat ca au fost selectate proiectele unde casele imbina arhitectura traditionala cu cea moderna.

Gabriel Zetea: Consiliului Judetean gandeste proiecte care sa ajute maramuresenii sa construiasca in mod traditional, dar cu facilitati moderne

Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea a subliniat ca, ideea de revitalizare a satului maramuresean, a patrimoniului arhitectural care s-a distrus in ultimii 25 de ani, nu este o noutate.

”Au fost si altii care au avut idei similare si este datoria Consiliului Judetean de a gandi proiecte care sa ajute maramuresenii ce doresc sa construiasca in mod traditional, dar avand facilitatile moderne pe care orice casa, pensiune sau restaurant nou ar putea sa le aiba si sa le inglobam toate in proiecte care sa mentina arhitectura traditionala maramureseana la nivel de lemn, la nivel de piatra. Ma bucur ca am reusit sa aducem la aceeasi masa atat de multe institutii care isi doresc ca Maramuresul sa revina acolo unde a fost.

Am vazut proiecte frumoase si in administratiile locale, proiecte care vor sa arate turistilor cum arata odinioara judetul nostru. Astfel de proiecte am vazut in Botiza, pe Valea Izei si toate trebuie gandite la inceput ca proiecte pilot, in intreg judetul. Consiliul Judetean, alaturi de Prefectura Maramures va face aceste demersuri, vom avea si sprijinul Ministerului Turismului, prin proiectele legislative pe care ei pot sa le demareze.

Exista deja destula emulatie si destula sustinere pentru ca astfel de proiecte sa nu ramana doar la nivel de vorbe, pentru ca 25 de ani pana acum am vorbit: am vorbit mult si s-a intamplat putin. Cred ca este cazul sa reglam toate lucrurile, iar dorinta politica si puterea administrativa, transpuse in partea de legislatie sa devina cu adevarat realitate. Multumesc arhitectului judetului, George Lazar si lui Stefan Paskucz, din partea Ordinului Arhitectilor, pentru ca ei au fost, pana la urma, oamenii care s-au implicat cu adevarat si au muncit foarte mult ca aceste proiecte sa vada lumina zilei.

Sunt proiecte frumoase si sunt doar prima parte a proiectelor care vor fi facute publice de Consiliul Judetean si puse gratuit la dispozitia tuturor celor care vor dori sa construiasca. Speram ca, anul viitor sa mai avem cel putin cinci noi proiecte, iar acest concurs sa continue si in viitor”, a precizat seful administratiei judetene Gabriel Zetea.

La cuvant s-a inscris apoi prefectul judetului Maramures, Vasile Moldovan, care a declarat ca stie ce inseamna satul maramuresean, traind multa vreme la tara, pe Valea Izei. ”Pentru a duce la bun sfarsit acest proiect avem nevoie de toti primarii de comune, de toti consilierii, de toti maramuresenii, pentru ca doar impreuna putem face lucruri marete. Nu trebuie sa ne intoarcem in timp, sa traim asa cum au trait bunicii si strabunicii nostri, insa lemnul, piatra pot fi readuse armonios in actualitate”.

Bogdan Tomoiaga: Romania are o resursa extraordinara: Romania rurala

Si secretarul de stat in Ministerul Turismului, Bogdan Tomoiaga a aratat ca Romania are o resursa extraordinara: Romania rurala.

”Nu avem Valea Loarei, nu avem Mediterana, nu avem Tour Eiffel, dar avem ceva mult mai frumos, Romania rurala. Si vreau sa le multumesc celor care conduc judetul acum, ca s-au gandit sa ne intoarcem la origini, sa punem traditiile in fata si sa aducem arhitectura traditionala la locul ei de cinste, acolo unde ar trebui sa stea”.

Vicepresedintele Consiliului Judetean, George Moldovan a precizat ca avem datoria morala fata de stramosii nostri, care ne-au lasat mostenire aceste frumose traditii, dar si o obligatie de onoare fata de copiii nostri, sa pastram in unitate toate acestea, pentru a le lasa mostenire celor care vin in urma noastra.

Stefan Paskucz, presedintele Ordinului Arhitectilor Filiala teritoriala Nord-Vest a subliniat faptul ca s-a incercat de ani de zile crearea unei legaturi cu administratia locala, iar acum s-a reusit acest lucru.

”Nu stiu daca un asemenea concurs, la un asemenea nivel a mai avut loc in tara, este pentru noi, arhitectii, o mare multumire si a reprezentat o adevarata provocare. Salutam faptul ca institutia Consiliului Judetean s-a implicat la un asemenea nivel si felicit echipa administratiei judetene pentru acest proiect si pentru acest parteneriat”, a declarat Stefan Paskucz.

Cei care nu au reusit sa ajunga sambata la vernisaj, pot admira proiectele expuse la Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare, pana in 14 ianuarie 2018.


Preluare: ZiarMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și