Fermierii din Maramureș se plâng că abia găsesc ciobani sau văcari care să vrea să muncească pe un salariu lunar de 3000 de lei. La care se adaugă mâncare, țigări și un acoperiș deasupra capului pentru o perioadă de timp. Vorbim de un loc de muncă unde nu se cere experiență, ci doar seriozitate și putere de muncă. Nu e un loc de muncă pentru oricine, însă dacă îți plac oile sau vacile, dacă iubești să stai în natură la aer curat, atunci acest job ți se potrivește de minune.

În situația în care nu găsesc ciobani sau văcari, fermierii sunt nevoiți să aibă ei singuri grijă de animale. Prin urmare aleg să stea singuri pe munte, departe de familie, totul pentru a avea ce pune pe masă copiilor.

“Nu e atat de frumos să fii singur aici, pe munte. Dar sunt și momente frumoase. Am multe vaci, am și cai, la oi am renunțat că tare greu e cu ele. Mă trezesc și noaptea, că mai umblă ursul sau lupii, să nu le prindă. Am aici un saivan unde țin vacile, ca să nu le omoare ursul, iar caii sunt liberi, că nu poți să-i ții închiși. Caii fug de urs. Fac asta de peste 25 de ani, cu cai și vaci, dar și oi. Cu pandemia asta, eu nu am avut zile libere. Trebuie să le dau de mancare, mă duceam zilnic opt kilometri pană la ele. Dacă primești subvenții, merită să fii fermier, dar dacă nu, nu. Cam problematic. Mi-au tăiat cei de la APIA mult teren, probleme cu aieștia. Statul ăsta pe o parte îți dă bani, pe de alta ți-i ia și dacă nu știi să te gospodărești ieși în pierdere. Cand tragi linie, rămai cu ceva, dar nu foarte mult. Că e și mult de lucru.

O altă problemă e că nu prea găsești oameni la vaci, stau eu cu ele, că nu am ce face. Fac și fan, dar dacă nu îmi ajunge atunci cumpăr. Nu mai găsești amu oieri, văcari și oameni din aieștea să stea pe munte. Sunt o raritate zilele noastre. Cel care vine și stă la vaci sau la oi primește de la mine 3000 de lei. Atata îi ofer eu și tot nu găsesc oameni. Am tot căutat oameni la vaci, dar nu găsești pe nimeni, mărg pe dincolo. Nu vreu să vină, cum să stea ei singuri pe munte, ploaie, soare, vant, animale sălbatice, cum să manance paine cu ceapă? Cand poți merge dincolo, să faci mai mulți bani. Și și care o fost oieri la viața lor amu nu mai vor nici să audă. Pe viitor nu știu ce a fi, oi abandona și eu și-oi pleca din țară. Că nu am ce face altceva. Pe munte e frumos cand e cald și soare, dar cand plouă, nu doresc la nimeni”, ne-a spus Grad Ioan, fermier.

Acesta a mai menționat că nici nu e de mirare că oamenii nu vor să muncească atata vreme cat statul dă ajutoare sociale. Prin urmare oamenii aleg să stea acasă, să nu facă nimic, decat să vină la munte, unde nu e muncă ușoară, dar e bine plătită. Tot maramureșenii se plang că nu găsesc oameni la cosit. Dacă înainte în zona intersecției spre Baia Borșa găseai cosași, acum nu mai e nimeni. Chiar dacă și aici ziua de lucru e plătită foarte bine, plus mancare, țigări și alcool.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și