ÔÇ×Ciupercile se verific─â ├«ntotdeauna ├«nainte de m├óncare, pentru a evita otr─âvirea sau chiar moartea, prin una din urm─âtoarele metode:
- nu lua┼úi ciuperci dec├ót din magazine specializate nu de la ┼ú─ârani. Chiar dac─â cunoa┼čte┼úi foarte bine ciupercile comestibile, ├«n timpul ploilor se poate ca acestea sa se "otr─âveasca" de la alte ciuperci otr─âvitoare din jur.
- se introduce o linguri┼ú─â de argint ├«n m├óncarea de ciuperci c├ót timp este pe foc ┼či dac─â linguri┼úa se ├«nnegreste, ciupercile sunt otr─âvitoare.
- se pune p─âtrunjel verde ├«n m├óncarea de ciuperci ┼či dac─â acesta se ├«ng─âlbene┼čte, ciupercile sunt otr─âvitoare.
- se pun ciupercile la fiert ├«mpreun─â cu o ceap─â t─âiat─â ├«n dou─â. Dac─â ceapa se alb─âstre┼čte, se ├«nvine┼úe┼čte sau se ├«nnegre┼čte, ciupercile sunt otr─âvitoare.

ÔÇ×MetodeleÔÇŁ de mai sus sunt ÔÇ×b─âbe╚ÖtiÔÇŁ ├«n cel mai pur ├«n╚Ťeles al cuv├óntului: dac─â ciupercile trec toate testele ├«n continuare nu ai garan┼úia c─â nu sunt otr─âvite. Este de asemenea posibil s─â nu-l treac─â ┼či s─â nu fie otr─âvite. Cu alte cuvinte, astfel de teste sunt concepute pentru a te face s─â te sim┼úi bine ┼či ├«n caz c─â mori, s─â mori ├«n chinuri c├ót mai fericite.ÔÇŁ

Dup─â cum se observ─â, citatul despre cum se pot testa acas─â ciupercile se ├«ncheie tragi-comic, sau oximoronic, dac─â trecem de la ┼čtiin┼úa ciupercilor la formul─âri lingvistice mai preten┼úioase.

An de an apar victime ale consumului de ciuperci. Nici Maramure┼čul nu-i ferit de acest pericol ascuns sub masca relax─ârii multor rom├óni care se consider─â exper┼úi ├«n ciuperci ┼či sunt convin┼či c─â lor nu li se poate ├«nt├ómpla nimic.

A┼ča o fiÔÇŽDar ce ne facem dac─â totu┼či, o singur─â dat─â, o ciuperc─â ne-bun─â scap─â ├«n crati┼ú─â al─âturi de surorile ei bune (de m├óncat)? Aceasta-i o mare problem─â, pe care autorit─â┼úile cele noi ale Sighetului ar trebui s-o rezolve repede, bine ┼či permanent pentru binele tuturor celor care merg, plini de ├«ncredere ├«n cei care v├ónd, s─â cumpere ciuperci ademenitor de atr─âg─âtoare.

Deocamdat─â nu mai scriu nimic despre aspectul pie┼úei. Trebuie s─â avem r─âbdare ┼či sperant─â c─â multe din nef─âcutele vechii ÔÇ×or├ónduiriÔÇŁ ├«┼či vor g─âsi fireasca rezolvare ├«n urm─âtorii patru ani.

Dar cu s─ân─âtatea sau, mai grav, cu via┼úa oamenilor nu-i timp de a┼čteptat! M-am ├«ntrebat ┼či eu, ca al┼úi sigheteni de altfel, cum s-ar putea controla ciupercile direct (de) la pia┼ú─â, ca s─â nu mai existe ÔÇ×nori de furtun─âÔÇŁ deasupra oalelor ├«n care sunt preg─âtite.

├Än Maramure┼č - dar problema-i cu acoperire na┼úional─â - nu exist─â un laborator care s─â verifice ciupercile direct la pia┼ú─â pentru lini┼čtirea cump─âr─âtorilor. O lege avem. ├Äi zice chiar a┼ča: Legea ciupercilor. Dar legea asta nu precizeaz─â obligativitatea ca fiecare pia┼ú─â din Rom├ónia s─â aib─â un loc special pentru testarea ciupercilor! Se merge ├«n continuare, probabilistic. Mai mul┼úi consumatori de ciuperci scap─â fa┼ú─â de cei care nu scap─â...

Consider c─â e momentul ca ac┼úiunile ÔÇ×ochiometriceÔÇŁ s─â ├«nceteze. Uneori, riscul e fundamental ┼či atunci testele chimice pot ├«nclina balan┼úa ├«ntre a fi sau a nu fi...

Pentru s─ân─âtatea pofticio┼čilor de ciuperci de p─âdure care-┼či pun pofta-n cui pentru c─â norocul nu-i ├«ntotdeauna l├óng─â ei, pentru binele tuturor sighetenilor ┼či pentru a demonstra ├«ntregii Rom├ónii c─â la noi se poate, invit autorit─â┼úile locale s─â dea un r─âspuns rapid pe adresa www.sighet247.ro despre deschiderea unui centru de testare a ciupercilor de p─âdure ├«ntr-un loc amenajat ├«n pia┼úa de alimente.

P.S. Pentru c─â p├ón─â la sosirea r─âspunsului probabil c─â mai avem mult de a┼čteptat, am pus ni┼čte poze cu ciupercile de care e bine s─â v─â feri┼úi.

Citește și

loading...