Titlul a fost acordat ├«n urma propunerii formulate de reprezentan╚Ťii Facult─â╚Ťii de ╚śtiin╚Ťa ╚Öi Ingineria Mediului din cadrul Universit─â╚Ťii Babe╚Ö-Bolyai, singura facultate de acest fel din ╚Ťar─â care are toate cele trei niveluri educative, respectiv licen╚Ť─â, masterat ╚Öi doctorat.

Laudatio a fost prezentat─â de profesorul Alexandru Ozunu, decanul Facult─â╚Ťii de ╚śtiin╚Ťa ╚Öi Ingineria Mediului.

ÔÇ×Acest titlu i-a fost decernat lui Dumitru Prunariu pentru implicarea ├«n organiza╚Ťii na╚Ťionale ╚Öi interna╚Ťionale, ca invitat permanent ├«n cadrul celor mai importante manifest─âri interna╚Ťionale care militeaz─â la nivel mondial pentru utilizarea pa╚Önic─â a spa╚Ťiului extraterestru. Domnul Dumitru-Dorin Prunariu s-a remarcat prin activitatea ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi managerial─â ├«n acest domeniu, iar gra╚Ťie domniei sale, Rom├ónia a devenit mai cunoscut─â ├«n lume ╚Öi parte a unor organisme de decizie ├«n domeniuÔÇŁ, se arat─â ├«n argumenta╚Ťia decern─ârii titlului de DHC, f─âcut─â de Alexandru Ozunu.

Dumitru Prunariu a declarat, ├«n discursul rostit ├«n timpul ceremoniei de decernare a titlului, c─â urm─âtorul pas al omenirii ├«n spa╚Ťiu ar trebui s─â fie spre planeta Marte.

ÔÇ×Deci, urm─âtorul pas al omenirii ├«n spa╚Ťiu va fi spre planeta Marte. Marte a fost dintotdeauna o inspira╚Ťie pentru exploratori ╚Öi oameni de ╚Ötiin╚Ť─â. Misiunile robotice au g─âsit dovezi de existen╚Ť─â a apei pe aceast─â planet─â, dar existen╚Ťa vie╚Ťii dincolo de P─âm├ónt r─âm├óne ├«nc─â un mister. (...) Exist─â diferen╚Ťe radicale ├«ntre Marte ╚Öi P─âm├ónt pe care vom ├«ncepe de abia de acum ├«ncolo s─â le ├«n╚Ťelegem. Dar un zbor spre Marte nu va putea fi realizat ├«nainte de anul 2030ÔÇŁ, a spus Prunariu.

Cosmonautul rom├ón a mai spus c─â el, personal, nu crede ├«n ├«nlocuirea total─â a cosmonau╚Ťilor umani cu misiuni robotice, chiar dac─â acestea sunt extrem de utile ╚Öi eficiente.

ÔÇ×Acele misiuni robotice sunt de mare importan╚Ť─â pentru explorarea ini╚Ťial─â, pentru c─â robo╚Ťii pot fi supu╚Öi unor solicit─âri mult mai mari dec├ót oamenii. ├Äns─â robo╚Ťii nu au ingeniozitate, flexibilitate, nu pot g├óndi, ei sunt programa╚Ťi s─â fac─â anumite lucruri fixe. Deci acolo unde este nevoie de a duce mai departe ni╚Öte rezultate ini╚Ťiale ob╚Ťinute de robo╚Ťi este neap─ârat nevoie de oameniÔÇŁ, a spus Dumitru Prunariu.

├Äntrebat de jurnali╚Öti c├ónd consider─â c─â un cosmonaut rom├ón va mai putea ajunge ├«n spa╚Ťiu, Dumitru Prunariu a spus c─â acest lucru este greu de precizat.

ÔÇ×Beneficiem de privilegiul de a fi membri plini ai Agen╚Ťiei Spa╚Ťiale Europene, ├«n cadrul c─âreia putem participa la urm─âtoarele faze de selec╚Ťie pentru astronau╚Ťi, dar c├ónd vor fi acestea nu este stabilit. Ultima selec╚Ťie a avut loc ├«n 2009, c├ónd, din 8.400 de candida╚Ťi, au fost ale╚Öi 6, dintre care 3 au zburat ├«n spa╚Ťiul cosmicÔÇŁ, a precizat fostul cosmonaut.

Dumitru Dorin Prunariu, singurul rom├ón care a ajuns ├«n spa╚Ťiul cosmic, s-a n─âscut la 27 septembrie 1952, la Bra╚Öov. A absolvit Facultatea de Aeronave a Institutului Politehnic din Bucure╚Öti (1976), ├«n aceast─â perioad─â fiind deja pilot sportiv ├«n cadrul aerocluburilor din Bucure╚Öti ╚Öi Bra╚Öov. A ob╚Ťinut mai t├órziu doctoratul ├«n domeniul zborului spa╚Ťial (1985). A beneficiat de o burs─â ├«n cadrul Institutului Interna╚Ťional de Management ├«n Avia╚Ťie din Montreal (Canada, 1991), fiind primul rom├ón care a urmat cursurile institutului.

A urmat cursurile ╚ścolii militare de ofi╚Ťeri ├«n rezerv─â pe care a absolvit-o ├«n 1977. ├Än aceea╚Öi perioad─â a fost selec╚Ťionat ├«n cadrul grupului de candida╚Ťi cosmonau╚Ťi rom├óni pentru programul Intercosmos. ├Än 1978 a devenit ofi╚Ťer activ al Armatei Rom├óne.

├Äntre anii 1978 ╚Öi 1981 a participat la ultimele preg─âtiri pentru zboruri cosmice pilotate pe nave de tip Soiuz ╚Öi laboratoare speciale de tip Saliut, la Centrul de preg─âtire a cosmonau╚Ťilor ÔÇ×Iuri GagarinÔÇŁ de l├óng─â Moscova. Echipajul din care f─âcea parte a fost desemnat pentru efectuarea primului zbor cosmic rom├óno-sovietic.

Astfel, ├«n seara zilei de 14 mai 1981, la ora 20,17 (ora Bucure╚Ötiului), a decolat ├«n spa╚Ťiul extraterestru cu nava Soiuz 40, care a efectuat jonc╚Ťiunea cu complexul orbital Saliut 6-Soiuz-T4. Revenirea pe P─âm├ónt a avut loc la 22 mai 1981, zborul dur├ónd aproape opt zile, timp ├«n care s-au derulat 22 de experimente ╚Ötiin╚Ťifice. ├Än urma acestui zbor, Dumitru Prunariu a devenit primul cosmonaut rom├ón ╚Öi al 103-lea cosmonaut din lume ajuns ├«n spa╚Ťiu.

Re├«ntors ├«n ╚Ťar─â, a fost, ├«ntre anii 1981 ╚Öi 1989, instructor-╚Öef ├«n cadrul Comandamentului avia╚Ťiei militare ╚Öi profesor asociat la Facultatea de Aeronave din cadrul Institutului Politehnic din Bucure╚Öti. La 7 ianuarie 1990 a fost numit adjunct al ministrului Transporturilor ╚Öi ╚Öef al Departamentului Avia╚Ťiei Civile, func╚Ťie de╚Ťinut─â p├ón─â ├«n 16 iulie 1991. Din toamna anului 1991 a revenit ├«n cadrul Comandamentului avia╚Ťiei militare. ├Än anul 1992 a devenit membru ├«n Biroul Permanent al Agen╚Ťiei Spa╚Ťiale Rom├óne, iar din 1998 ╚Öi p├ón─â ├«n 2004 a ocupat func╚Ťia de pre╚Öedinte al agen╚Ťiei.

├Äntre anii 2005 ╚Öi 2008 a fost pre╚Öedintele Consiliului de Administra╚Ťie al Agen╚Ťiei Spa╚Ťiale Rom├óne, iar din 2004 este pre╚Öedinte de onoare al ASR.

A fost, de asemenea, pre╚Öedinte al Comitetului pentru utilizarea pa╚Önic─â a spa╚Ťiului extra-atmosferic (COPUOS), ├«ntre iunie 2010 ÔÇö iunie 2012 ╚Öi este este pre╚Öedinte de onoare al Agen╚Ťiei Spa╚Ťiale Rom├óne (ROSA) ╚Öi pre╚Öedintele Asocia╚Ťiei Exploratorilor Spa╚Ťiului Cosmic (Association of Space Explorers ÔÇö ASE), membru al Comisiei de astronautic─â ╚Öi aeronautic─â a Sec╚Ťiei de ╚śtiin╚Ťe Tehnice a Academiei Rom├óne, al Federa╚Ťiei Aeronautice Interna╚Ťionale; membru corespondent al Academiei Interna╚Ťionale de Astronautic─â (din 1992); membru de onoare al Academiei Americano ÔÇö Rom├óne de Arte ╚Öi ╚śtiin╚Ťe ├«nregistrat─â ├«n California (SUA) (mai 2002).

├Än 1985 a fondat, ├«mpreun─â cu al╚Ťi 24 de cosmonau╚Ťi din 12 ╚Ť─âri, ÔÇ×Asocia╚Ťia Exploratorilor Spa╚Ťiului CosmicÔÇŁ, care a devenit ├«n 1993 membru observator al Comitetului ONU pentru utilizarea ├«n scopuri pa╚Önice a spa╚Ťiului extraatmosferic.

În 1984 a fost decorat, de Societatea germană de astronautică, cu medalia Hermann Oberth pentru merite în dezvoltarea cosmonauticii.

├Än anul 2000, a fost decorat de pre╚Öedintele Rom├óniei cu Ordinul na╚Ťional "Steaua Rom├óniei" ├«n rang de Mare Ofi╚Ťer. La 19 mai 2011, ministrul ap─âr─ârii na╚Ťionale, Gabriel Oprea, i-a conferit Emblema ÔÇ×Onoarea Armatei Rom├ónieiÔÇŁ, ├«n semn de ├«nalt─â apreciere pentru ├«ntreaga activitate ╚Öi pentru merite deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei Rom├óniei. Este autor a numeroase articole de specialitate, comunic─âri ╚Ötiin╚Ťifice ╚Öi al unor c─âr╚Ťi scrise ├«n colaborare.

Citește și

loading...