Președitele CNCD, Csaba Asztalos, a declarat, pentru Digi24.ro, că după sărbători va analiza și declarația lui Călin Popescu Tăriceanu, care l-a numit pe președintele Klaus Iohannis “fuhrer”.

“Am primit mesaje să ne autosesizăm pe faptul că de Paștele Ortodox s-au introdus excepții, ceea ce a discriminat pe romano-catolici și protestanți, care și-au sărbătorit Paștele în restricții maxime. În acest sens, avem și plângeri”, a spus Csaba Asztalos.

El spune că va discuta în colegiul director, când se va relua activitatea instituției, și despre mesajul președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a scris, pe Facebook, despre Klaus Iohannis: „Să o lase mai ușor cu amenințările că nu e Fuhrer ci, încă, Președintele României”.

„Am comunicat ieri în grupul nostru intern la nivelul colegiului director. Având în vedere că este Săptămâna Patimilor, opinia colegiului a fost că vom reveni asupra subiectului după sărbători”, a afirmat Csaba Asztalos pentru Digi24.ro.

„A explodat ura în spațiul public. Mai ales online”, a spus Asztalos, care face referire la mesajele controversate publicate de unele personalități publice.

Colegiul CNCD va discuta mesajele lui Andrei Caramitru, publicate pe 14 aprilie pe Facebook, prin care critică în termeni duri Biserica Ortodoxă Română și religia ortodoxă, pe care o consideră “o sectă demonică”.

„În cazul lui Andrei Caramitru am făcut autosesizare și am primit și plângere acum două zile”, ne-a spus, vineri, președintele CNCD.

Deputatul PSD Nicolae Bacalbașa a distribuit, pe Facebook, în data de 7 aprilie, un mesaj rasist pe care ulterior l-a șters. Mesajul făcea referire la răspândirea virusului de către comunitatea romă din România.

De asemenea, Consiliul va analiza și postarea rasistă a profesorului Vladimir Tismăneanu, de pe 11 aprilie, care ulterior a fost ștearsă. Tismăneanu, politolog și sociolog, profesor la Universitatea din Maryland, Statele Unite, a publicat o fotografie pe Facebook cu mesaj rasist la adresa minorității rome. Ulterior, acesta şi-a cerut scuze pentru „meme-ul rasist, nepotrivit şi mai ales jignitor” şi se declara gata să lucreze cu cei care activează în comunitatea romilor pe tema modalităţilor de combatere a urii şi intoleranţei.

Pe aceste două cazuri, CNCD a primit patru plângeri.

“M-am așteptat la o Săptămână a Patimilor mult mai liniștită! Cu smerenie!”, a afirmat Csaba Asztalos.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet