La o privire mai atentă, o perioadă de finanţare susţinută, vreme de vreo cinci ani, ar duce Valea Marei la o dezvoltare impresionantă. Finalizarea modernizării Drumului Naţional 18 va aduce deschiderea dorită. Apoi, fiecare comună are atuul său. DESEŞTIUL are încă tradiţii, porţi, port popular, dar mai are barajul de acumulare Runcu, ce ar putea ostoi setea tuturor comunelor din zonă, ba şi a Sighetului, plus ar ajuta în vreme de secetă acumularea Firiza, traseul e gata făcut!

Nici comuna GIULEŞTI nu are atuuri la vedere... însă aici au supravieţuit meşteri în lemn iar ca proprietăţi, deţine mare parte din păşunea Tătaru, de deasupra acumulării Runcu. Ce importanţă are? Imaginaţi-vă că există un drum de acolo ce te duce, în câteva minute, la Izvoare, pe teritoriul Băii Mari. Ar fi o ofertă turistică impresionantă, un circuit cu două lacuri de acumulare, trasee de munte pentru picior, moto şi auto, plus o păşune cu vreo zece stâne unde te-ai putea hrăni sănătos!

Cea de-a treia comună e VADU IZEI. Aici treaba se schimbă puţin: apropierea de oraş a adus şi dezvoltare economică, pe ambele rute de intrare în comună sunt firme de tot felul, de la materiale de construcţii la producţie mobilier. Aici mai sunt, spune primarul Petru Vlaşin, şi pensiuni agroturistice care au rezistat crizei şi s-au dezvoltat. Mai mult, vecinătatea Văii Marei cu băile sărate şi staţiunea Ocna-Şugatag sunt dublate de accesul (încă nepalpabil) din sătucul Valea Stejarului la Coştiui, alt punct cu apă sărată şi ofertă turistică.

Însă, pentru toate acestea, e nevoie de investiţii: în finalizarea acumulării, în drumuri spre zone turistice (unul e gata făcut de Primăria Ocna-Şugatag, asfalt din Sat Şugatag până aproape de păşunea Tătaru!) apoi de o promovare turistică reală şi susţinută.

Articol de Alexandru Ruja


Preluare: www.infomm.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și