Au venit rezultatele de laborator în cazul micuților de la grădinița din Baia Mare și a îngrijitorilor acestora, care au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase după masa servită la unitatea de învățământ. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Maramureș au confirmat că a fost vorba despre Salmonella, informează axanews.ro
În cursul săptămânii trecute, mai mulți părinți ai copiilor de la o grădiniță particulară au ajuns cu aceștia la Urgență, la Infecțioase. Aceștia au prezentat stări de rău, vărsături, greață, diaree. Simptomatologia a fost similară cu cea a infestării cu Salmonella.
Jumătate din consumatori s-au îmbolnăvit
Reprezentanții DSP Maramureș au confirmat, odată ce au ajuns rezultatele de laborator, că suspiciunile s-au adeverit. „Au fost, în total, 50 de consumatori, însă numărul total de îmbolnăviri a fost 25. Pe grupe de vârstă, am avut 11 cazuri din grupa 1-4 ani, 12 cazuri din grupa 5-9 ani, un caz din grupa 20-24 de ani și un caz din grupa de vârstă 35-44 de ani. Formele clinice au fost medii și ușoare: greață, vărsături alimentare, scaune diareice, crampe abdominale, subfebrilități. S-a identificat în coprocultura a patru copii și doi adulți din personalul angajat Salmonella cu grup D. Totodată, din probele de mâncare, de alimente preparate, s-a identificat tot Salmonella grup D”, a declarat, pentru AxaNews.ro, Rareș Pop, directorul DSP Maramureș.
Rezultatele, trimise la Cantacuzino
În prezent, rezultatele au fost trimise la Institutul Cantacuzino, pentru a se identifica fenotipul și genotipul de Salmonella. Conform informațiilor existente, mâncarea în care s-a găsit Salmonella a fost un produs gătit cu leurdă și o supă. “Așteptăm rezultatele de la Institutul Cantacuzino. Momentan, grădinița a fost închisă. Toți pacienții au beneficiat de spitalizare de zi. Acestea sunt rezultatele anchetei preliminare. Așteptăm și rezultatele de la DSVSA, care au prelevat probe din alimente”, a adăugat Rareș Pop, care a spus că virusul putea proveni din mai multe surse. Rămâne de văzut dacă există vreun membru al personalului care să fie purtător sau dacă a fost vorba strict de vreun aliment.
Preluare: axanews.ro