„Cantonul a ars în totalitate, pierderea e de 100%, a mai ars în proporţie de 10% un adăpost pentru muncitori silvici, iar şura a rămas neatinsă. Incidentul se pare c-ar fi fost provocat, nu s-au identificat persoanele vinovate şi nici nu am căutat noi. Suntem silvici, nu facem anchete, dar cazul a fost preluat de organele de poliţie”, zice Mihai Leşan.

Cantonul a fost reabilitat în 2008, iar acum sunt şanse minime de a fi refăcut, din bugetul actual. Ce spun localnicii? Sub anonimat, ca nu cumva să se creadă că au avut de-a face cu incendierea, câţiva localnici ne spun: „De când îi Ocolul ăsta şi-o bătut joc de noi! În veci o fost pădurari din Săliştea, care-o făcut ce-o vrut ei. Da n-ar fi aşa mare bai, că ne-am învăţat cu ei. Da amu i-o schimbat şi pă ceia şi şefu cel nou, ştiţi dvs care, Horj, o adus numa moiseieni şi borşeni, ceia ce ştiu a fura de numa. Noi n-am avut lemne de foc, din pădurea noastră, ei cară de-s albe de praf casele de pă Baicu! Mergeţi numa şi vedeţi! Amu s-o oprit un pic, că s-o speriat, da cât durează?” Întrebat, purtătorul de cuvânt al Direcţiei refuză să intre în discuţia referitoare la transferuri „cu dedicaţie” dinspre Moisei şi Borşa.Vasile Ţiplea, primarul oraşului Dragomireşti, nu vrea să facă partizanat, dar e elegant-discret de partea oamenilor.

„Da, avem probleme cu Ocolul. Nu noi, Primăria, că nu avem pădure aproape deloc. Cei care trebuiau să recupereze pădurea nu s-au prea omorât cu asta. Dar oamenii sunt nemulţumiţi. Dar vă spun cifre: de 35 de ani, din 1984, niciun localnic din Dragomireşti nu a reuşit să se angajeze la Ocolul Silvic Dragomireşti! De oriunde altundeva dar nu de aici! Am frate care e inginer silvic, în altă parte...”, spune primarul.

Este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva în Maramureş. Un alt caz din branşă s-a petrecut cu mai puţin de cinci ani în urmă, când forestieri a două firme concurente şi-au dat foc reciproc barăcilor, pe munte, dar nu a fost implicat personal sau clădiri silvice.

Citește și