Textul, propus de Franţa şi Tunisia, are la bază apelul din 23 martie al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru o încetare a focului în conflictele internaţionale pentru ca omenirea să se poată concentra pe lupta împotriva noului coronavirus.

Adoptarea rezoluţiei a fost întârziată de disputa dintre SUA şi China privind rolul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Preşedintele american Donald Trump acuză OMS că a acţionat în favoarea Chinei şi nu dorea ca numele organizaţiei să fie menţionat în rezoluţie, ceea ce însă dorea Beijingul.

Ultima versiune a textului nu mai menţionează OMS, făcând în schimb o referire la „părţile relevante din sistemul Naţiunilor Unite” şi la rezoluţia din aprilie a Adunării Generale ce recunoaşte rolul acestei agenţii a ONU în răspunsul global în faţa pandemiei.

Textul votat miercuri cere „o încetare generală şi imediată a ostilităţilor” în toate conflictele de pe agenda Consiliului de Securitate şi „îndeamnă toate părţile în conflictele armate să se angajeze imediat pentru o pauză umanitară de cel puţin 90 de zile consecutive”, cu excepţia combaterii acţiunilor antijihadiste.

Dificultatea ajungerii la un compromis asupra rezoluţiei propuse a adus Consiliului de Securitate critici pentru lipsa de unitate a celor 15 state membre în faţa crizei sanitare, situaţie pe care ministrul german de externe Heiko Maas a descris-o drept o „dovadă a incapacităţii” acestui organism.


Preluare: Digi 24

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și