Subiectul gropii de gunoi temporare de la Lăpușel, unde ar urma să fie aduse toate deșeurile din județ, inclusiv cele din Maramureșul Istoric, a fost atins în ședința extraordinară a Consiliului Județean Maramureș, care a avut loc marți, 12 mai, în sistem videoconferință.

„Au apărut foarte multe dezinformări, dar și multe interese politice din partea unor consilieri locali, atât din Coltău și Recea, cât și din Satulung. Am fost acționați în instanță pe motive neconforme cu realitatea – că terenul nu e intravilan, că urmează să construim pe o culme, dar e vorba de o groapă naturală, că proiectul nu respectă rigorile de mediu, total neadevărat. Am explicat că se fac diferite straturi pentru a asigura impermeabilitatea în ceea ce privește solul și se construiește la mare distanță față de drumul județean, platforma temporară nefiind vizibilă din drum. Se construiește, de asemenea, un gard perimetral, la înălțime, peste încă un zid de protecție, astfel încât deșeurile să nu fie suflate de vânt. Au fost prevăzute drenaje pentru a asigura că levigatul nu poluează sub nicio formă pânza freatică. Proiectantul a efectuat săpături la câțiva zeci de metri în pământ pentru a vedea nivelul la care se află pânza freatică, deși nu prea este apă în zonă, iar oamenii o aduc din alte părți. Acest proiect respectă toate normele”, a declarat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Zetea a mai precizat că soluția de Recea este singura viabilă în acest moment deoarece, la expirarea duratei de viață a celorlalte platforme temporare din județ, nu ar exista un alt spațiu conform de depozitare a deșeurilor.

„Când expiră durata de viață a platformelor temporare din județ, nu vom avea o altă soluție temporară, autorizată din punct de vedere legal, un proiect care să corespundă din punct de vedere a protejării sănătății cetățenilor, a impermeabilității solului, a protejării pânzei freatice. Această soluție temporară este singura pe care o avem, altfel nicio primărie nu va avea unde să depoziteze deșeurile și acestea vor rămâne neridicate, pentru că nici operatorul economic nu va mai putea să își continue contractul. Să ne gândim ce s-ar întâmpla în Maramureș dacă, în luna iulie, spre exemplu, deșeurile nu ar mai fi colectate. Să ne imaginăm ce bombă ecologică am avea în județ, cum ar arăta râurile din județ infestate cu deșeuri, cum ar arăta curțile oamenilor, pubelele din orașe”, a arătat Gabriel Zetea.

Administrația județeană subliniază că terenul din zona Arieș – Lăpușel – Coltău a fost achiziționat de către Consiliul Județean Maramureș de la composesorat, cu destinația de a servi ca spațiu final de stocare a deșeurilor.

„Atunci când mulți dintre membrii composesoratului au obținut bani, în urma achiziției de către Consiliul Județean Maramureș a terenului cu acest scop clar, nu au transmis că se opun proiectului, ci au acceptat că acolo va fi construit chiar un depozit final, care însă, în prezent, se construiește la Fărcașa”, a mai precizat președintele Gabriel Zetea.

În ceea ce privește temerile legate de tranzitarea localităților de către mașinile de salubrizare, potrivit proiectului tehnic, pe drumul județean către platforma temporară de stocare ar urma să treacă maximum două mașini pe oră, ceea ce e departe a fi un trafic exagerat sau deranjant. Totodată, în cazul mașinilor noi, achiziționate pentru transportul deșeurilor, acestea nu au un tonaj foarte mare și sunt dotate cu sisteme de filtrare a aerului, astfel încât să nu polueze olfactiv.

„Gropile vechi de gunoi care au existat în județul Maramureș presupuneau depozitarea deșeurilor direct pe sol. Levigatul din fiecare spațiu de stocare, la orice ploaie, se scurgea în pânza freatică. Cu toate acestea, nu au existat proteste mari de mediu în județ, chiar dacă acele depozite istorice de gunoi poluau cu adevărat. Consiliul Județean Maramureș a intervenit cu fonduri europene pentru a închide a închide depozitele de gunoi din Groși, Teplița, Borșa, Vișeu, Târgu Lăpuș și Seini. Cât de repede vom încerca să obținem autorizația de construire”, a declarat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Vă reamintim că operatorul de salubrizare de pe Baia Mare a oferit Consiliului Judeețan patru alternative pentru construcția unui nou depozit temporar, iar printre ele s-a aflat și perimetrul minier de la Șuior.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și