Noul studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Lausanne (Elveția) adaugă acest dezavantaj al canabisului. Suspectat deja că facilitează apariția unor patologii psihiatrice, drogul ar putea ar favoriza uitarea unui număr de cuvinte. Cu cât expunerea la acest drog este mai îndelungată, cu atât vocabularul se reduce mai mult.

Oamenii de știință elvețieni au apelat la persoane care și-au dat acordul pentru o cercetare vastă asupra riscurilor coronariene. Dintre cei 5.000 de participanți, cercetătorii s-au concentrat pe tineri între 18 și 30 de ani, care au fost supuși timp de câțiva ani la chestionare despre consumul de canabis. Ei au fost observați 25 de ani pentru a cunoaște impactul pe care îl are consumul drogului asupra creierului, relatează metronews.fr.

Primele rezultate ale studiului, apărută în publicația JAMA Internal Medicine, au sugerat că, cu cât o persoană este expusă mai mult canabisului, cu atât memoria sa "verbală" a fost mai afectată. Astfel, dintr-o listă de 15 cuvinte, cei care consumau regulat canabis uitau unul la cinci ani. Pentru a explica această "amnezie verbală", cercetătorii avansează teoria că THC, principala substanță activă din canabis, ar putea afecta felul în care sunt prelucrate și stocate informațiile de către hipocamp, zona cerebrală care gestionează memoria.

Considerat drog ușor, canabisul este periculos totuși, mai ales pentru evoluția capacităților cognitive. Așa cum arată studiul cercetătorilor elvețieni, o expunere prelungită la canabis are efecte nefaste asupra creierului uman, mai ales în tinerețe. Pentru a nu cădea pradă dependenței sau rămâne prizonierul ei, se recomandă apelarea la un specialist din sănătate sau la organismele de luptă împotriva drogurilor.

Citește și

Comentarii