Ieri, lucrători din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Sarasău, jud. Maramureș, au acționat pentru combaterea contrabandei cu țigări, pe direcția localității Câmpulung la Tisa.

Polițiștii de frontieră au observat mai multe persoane care se deplasau de la frontiera de stat spre interior, având bagaje în spate.

În momentul în care lucrătorii noștri i-au somat verbal să se oprească, acestea au abandonat bagajele și au fugit în direcții diferite. Nu s-au oprit nici la executarea de către un polițist de frontieră a unui foc de avertisment în plan vertical.

În urma acțiunii, s-a reușit reținerea unui cetățean român, O. Bela, de 47 de ani, domiciliat pe raza județului Maramureș.

Totodată, au fost anunțate despre caz și autoritățile de frontieră ale statului vecin în vederea cercetării în comun a evenimentului și depistării tuturor persoanelor implicate.

O echipă operativă a inventariat coletele, rezultând cantitatea de 3.000 pachete țigări, în valoare de peste 27.000 de lei.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă, complicitate la contrabandă și trecere ilegală a frontierei de stat.

Și polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Vișeu de Sus, județul Maramureș, au declanșat, în data de 18 martie a.c. o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu țigări, în zona de responsabilitate.

Astfel, în jurul orei 07.00, lucrătorii noștri au oprit în trafic, pe D.N. 18, pe raza localității Vișeu de Sus, un autoturism marca Ford Galaxy, cu numere de înmatriculare specifice Franței, despre care existau date ca ar transporta țigări de contrabandă.

S-a luat măsura conducerii mașinii împreună cu șoferul, la sediul poliției de frontieră, în vederea efectuării unui control amănunțit asupra autoturismului.

Astfel, au fost descoperite în locașuri special amenajate, mai exact în podeaua autoturismului și în spațiul destinat roții de rezervă, țigări de proveniență ucraineană, marca Jin Ling.

În urma inventarierii țigărilor a rezultat cantitatea de 4.485 pachete, în valoare de peste 40.000 de lei.

Drept urmare, conducătorul auto, D. Iulian de 30 de ani, domiciliat pe raza jud. Arad, este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă, conform Codului Vamal al României, iar autoturismul, în valoare de aproximativ 12.000 lei, a fost indisponibilizat.

Lucrători din cadrul aceluiași sector au mai descoperit abandonate, într-o pădure de pe raza localității Borșa, 6 colete ce conțineau 5.000 pachete țigări, de proveniență ucraineană, în valoare de 45.000 de lei.

În ambele cazuri, polițiștii de frontieră din cadrul SPF Vișeu de Sus au ridicat, în vederea confiscării țigările, aproximativ 9.500 pachete, iar în continuare se fac cercetări în vederea depistării tuturor persoanelor implicate.

Tot ieri, 19 martie a.c., la nivelul Sectorului Poliției de Frontieră Rădăuți, jud. Suceava, s-a declanșat o acțiune specifică pe linia combaterii contrabandei cu țigări, în zona de responsabilitate.

Astfel, în jurul orei 12.00, polițiștii de frontieră au observat cu ajutorul aparaturii din dotare, pe direcția localității Vicovu de Sus, jud. Suceava, două persoane care au trecut ilegal frontiera din Ucraina în România, transportând în spate mai multe colete voluminoase.

Imediat, la fața locului s-a deplasat o echipă operativă care a reușit să rețină un bărbat și să descopere 6 colete cu țigări, cealaltă persoană fugind pe teritoriul statului vecin.

În cel mai scurt timp, au fost anunțate și autoritățile de frontieră din Ucraina despre eveniment, care ne-au comunicat ulterior că au reușit să rețină persoana în cauză și au descoperit la rândul lor două colete cu țigări din același lot.

Bărbatul reținut a fost dus la sediul poliției de frontieră unde a fost identificat, acesta fiind un cetățean ucrainean, în vârstă de 26 de ani.

De asemenea, coletele cu țigări au fost transportate la sector unde, în urma inventarierii, a rezultat cantitatea de 2.998 pachete cu țigări de proveniență ucraineană, de diferite mărci în valoare de aproximativ 30.000 lei, care a fost ridicată în vederea confiscării.

Cetățeanul ucrainean este cercetat acum de către polițiștii de frontieră suceveni pentru săvârșirea infracțiunilor de contrabandă în formă agravantă și trecere ilegală a frontierei de stat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet