Analiștii cred că noua rachetă intercontinentală nu a fost testată încă, dar o armă de un astfel de calibru permite echiparea cu mai multe focoase, ceea ce îi sporește potențialul de amenințare împotriva oricărui inamic. În orice caz, noua rachetă balistică intercontinentală are o dimensiune superioară rachetei Hwasong-15, arma cu raza cea mai mare de acţiune testată până în prezent de Coreea de Nord.

Potrivit analiştilor, noua rachetă, al cărei nume este deocamdată necunoscut, ar fi una dintre cele mai mari rachete balistice intercontinentale mobile cu lansare terestră concepută până în prezent pe plan mondial, dacă va deveni operaţională. Ar putea transporta vehicule multiple de reintrare (MIRV), ceea ce i-ar permite să atace mai multe ţinte o dată şi să fie mai dificil de interceptat.

La parada care a marcat împlinirea a 75 de ani de la înfiinţarea Partidului Muncitorilor, a fost expusă și racheta Hwasong-15, dar şi încă una, ce pare a fi o nouă rachetă balistică cu lansare de pe submarine.

Ce a spus Kim Jong-un în discursul rostit înaintea paradei militare
Coreea de Nord nu a mai efectuat niciun test cu rachete balistice din noiembrie 2017 - când a lansat o rachetă Hwasong-15. Totuși, demersurile diplomatice ale SUA pentru un acord de denuclearizare a peninsulei coreene sunt în impas de doi ani.

Aproape două ore au durat parada și ceremoniile aniversare de la Phenian în timpul cărora mii de soldați au defilat fără mască sau alte măsuri de protecție.

Deşi liderul nord-coreean Kim Jong-un a evitat să transmită un mesaj dur Statelor Unite în discursul rostit înaintea paradei militare, etalarea unei rachete superioare rachetei Hwasong-15 (ce are o rază de acţiune care ar putea fi suficientă pentru a lovi teritoriul american) sugerează că Phenianul va continua să dezvolte rachete tot mai sofisticate, dacă nu ajunge la o înţelegere cu Washingtonul. Kim a menţionat în discurs că ţara sa, care deţine arma nucleară, va continua să-şi consolideze armata în scop de „autoapărare şi descurajare”, asigurând totodată că niciodată nu o va folosi pentru un atac preventiv, scrie Agerpres.

„Este dezamăgitor să vedem cum Coreea de Nord continuă să acorde prioritate programelor nuclear şi de rachete balistice în detrimentul eforturilor pentru un viitor mai strălucit al poporului nord coreean”, a reacționat un oficial de rang înalt al administrației de la Washington.

Citește și