Iar cum din lista frumuseților din țara noastră nu puteau lipsi bijuteriile turistice din Maramureș, coreenii vor face un tur al regiunii, imortalizând ceea ce avem mai de preț.

# Tehnici de filmare de ultimă generație

O echipă de filmare din Republica Coreea a solicitat, prin intermediul Ambasadei Române la Seoul, să realizeze filmări pentru un documentar de promovare turistică, în cadrul programului Art in Space Romania. În fapt, compania K-Net din cadrul Olleh TV, unul dintre cele mai mari concerne media din Republica Coreea (care deține cea mai mare televiziune din Coreea de Sud), realizează, prin programul Art in Space, un documentar de promovare turistică care implică tehnici inovatoare de filmare 4K, combinând filmări din satelit, filmări realizate cu drona și filmare clasică la sol. În total, echipele de televiziune vor petrece în România o lună și jumătate, timp în care vor filma în destinații precum Delta Dunării, Bucovina, litoralul Mării Negre și multe altele. “Ministerul Turismului va colabora cu realizatorii sud-coreeni pe toată durata filmărilor pentru ca toate locurile frumoase din țara noastră să fie surprinse în imagini. Campania de promovare este realizată cu sprijinul Ambasadei României în Republica Coreea”, au explicat oficialii ministerului de resort.

# Lista obiectivelor ce urmează să fie vizitate

În fapt, documentarul va cuprinde 13 episoade, fiecare a câte 30 de minute și vor surprinde principalele puncte de atracție turistică din țara noastră. Echipa de filmare este compusă din trei membri. Documentarul este adresar pieței din Republica Coreea, China și USA, urmând a fi difuzat prin televiziune.. În opinia generală, acest program reprezintă o oportunitate pentru promovarea României pe plan turistic, cu un potențial major de atragere a unui flux însemnat de turiști în țara noastră. Echipa de filmare din Republica Coreea desfășoară activități specifice în județul Maramureș, în perioada 16-18 septembrie. „Întrucât perioade de filmare în județul Maramureș este foarte scăzută, numai trei zile, localitățile alese pentru acest reportaj sunt Baia Mare (Piața Libertății, Piața Cetății, cu Turnul Sf. Ștefan, Muzeul Județean de Etnografie, Catedrala Episcopiei Maramureșului și Sătmarului), Bârsana (Mănăstirea Bârsana), Borșa (Munții Rodnei – Vf. Pietrosul Rodnei), Săpânța (Cimitirul Vesel și Mănăstirea Peri), satul Breb, biserica UNESCO din Budești și Desești, meșteri populari (pe destinația EcoTurism), Cascada Cailor, Fântâna Stanchii și Vișeu de Sus (Mocănița)”, se arată într-o adresă oficială a Ministerului Turismului.

# Singurul scop, promovarea țării noastre

Filmul realizat în România de către Chosun TV din Coreea de Sud nu va fi folosit în scop comercial, ci exclusiv în scopul promovării țării noastre. Conform unor reprezentanți ai Ministerului Turismului, s-au solicitat deja avizele necesare pentru realizarea acestui film documentar. La întrebarea “de ce Maramureșul”, răspunsul este simplu. Regiunea noastră mustește de obiective turistice care ar merita puse în valoare așa cum se cuvine. Ca atare, după ce au văzut Delta și Bucovina (printre altele), echipa coreeană va veni în Maramureș. Aceștia se vor afla în județ în perioada 16-18 septembrie și vor lua, la rând, toate obiectivele pe care și le-au ales. De altfel, oamenii de televiziune din Coreea au inclus pe listă atât obiectivele majore, cunoscute în toată lumea, cât și obiective mai mici, pe care doresc să le facă, astfel, cunoscute în lumea asiatică și americană.

# În Bârsana, strategia de dezvoltare se axează pe turism

Reprezentanții administrațiilor locale din Maramureș cu obiective pe care coreenii le vor include în filmul documentar au promis tot sprijinul necesar coreenilor. Comuna Bârsana este cap de afiș pe lista viitorilor oaspeți. În ultimii ani, Bârsana s-a transformat într-un veritabil magnet pentru turiști. Mănăstirea Bârsana este cea care atrage, zilnic, o mulțime de turiști români și străini. Mai mult decât atât, tradițiile păstrate cu sfințenie, portul popular, peisajele mirifice din zonă, “fură” ochiul oricărui trecător prin frumusețea lor. Recent, Bârsana a fost inclusă în programul România Remarcabilă, din care fac parte numai 12 localități din România. În plus, comuna maramureșeană este stațiune turistică de interes local din anul 2018.

“Strategia noastră de dezvoltare se axează pe turism. Pe acest segment mergem. În acest fel, vom putea obţine mai multe fondur de la Uniunea Europeană. Avem pensiuni, însă sunt mulţi doritori care şi-au manifestat deja intenţia de a realiza şi altele. Sunt deja proiecte depuse pentru pensiuni şi se aşteaptă finanţarea. Mănăstirea este un loc cu care ne mândrim de fiecare dată. Vin atât români, cât şi străini. Celor vorbitori de germană îi întâmpin şi eu cu un bun venit, în limba lor, fiind cunoscător. Avem şi persoane care s-au stabilit aici, pentru că au găsit liniştea dorită. Susţinem turismul religios şi, în general, orice formă de turism, întrucât consider că este cheia dezvoltării noastre. Vrem să avem un pachet turistic complet aici. Vom oferi sprijin echipei din Coreea și ne onorează includerea în acest film documentar”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Teodor Ștefanca, primarul comunei Bârsana.

# Săpânța, “țintită” de turiștii asiatici

Pe listă se află și comuna Săpânța. Cimitirul Vesel și Mănăstirea Săpânța-Peri sunt adevărate motoare pentru dezvoltarea turistică a zonei. Cimitirul Vesel şi-a câştigat renumele datorită culorilor mormintelor sale. Acestea sunt decorate cu picturi naive și epitafe originale și pline de umor. Cimitirul a devenit un muzeu în aer liber și o atracție turistică prin munca și harul artistului local Stan Ioan Pătraş, care a început în 1935 să sculpteze pietre funerare cu stilul său specific. La moartea sa, în 1977, l-a succedat în opera sa, Pop Dumitru. În apropiere se află mănăstirea Săpânţa-Peri, biserica de lemn cu cel mai înalt turn din lume (78 de metri).

“Am fost informați cu privire la vizita echipei coreene. Îi așteptăm să vină. Am înțeles că nu vor putea să stea foarte mult, însă pentru noi este o mândrie, o bucurie. Avem permanent turiști străini din Asia. Am avut chinezi, japonezi, coreeni. Unii au filmat și fotografiat nu numai obiectivele turistice, ci și nunțile, botezurile, înmormântările. Au fost foarte fascinați de tradițiile noastre. Ne bucurăm că se va mai face un film documentar în care să apărem și noi. Vor afla cât mai mulți despre noi”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Gheorghe Stan, primarul comunei Săpânța.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și