„Postul este necesar şi folositor pentru înfrânarea păcatului. De aceea, trebuie să aducem postul nostru ca o jertfă lui Dumnezeu, să întărim rugăciunea, să biruim patimile, să ne împăcăm cu cei cu care ne-au supărat, să ne abţinem de la răutate, să-i vizităm pe cei în suferinţă, să slujim lui Dumnezeu cugetând la El, citind şi împărtăşindu-ne. Acestea sunt armele care lovesc răul şi faptele care aduc milostivirea lui Dumnezeu. Biserica noastră străbună ne-a învăţat dintotdeauna aceste adevăruri mântuitoare şi ne pune la dispoziţie rânduielile sale, care au fost ţinute cu sfinţenie de înaintaşii noştri dreptmăritori”, au explicat reprezentanţii Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. „Îndemnul nostru este să nu uităm de aceste îndatoriri folositoare pentru suflet şi să ne pregătim duhovniceşte prin participarea noastră a tuturor, cler şi credincioşi, în fiecare seară în toate bisericile din Eparhia noastră, la Paraclisul Maicii Domnului, să sporim trăirea autentic creştină, iar de marele praznic al ”Adormirii Maicii Domnului” să ne îndreptăm gândurile şi paşii spre sfintele noastre mănăstiri pentru a arăta şi a dovedi cuvenita preacinstire Maicii Domnului, Maica noastră a tuturor”, au mai precizat oficialii episcopiei.

În mod normal, postul se întinde pe durata 1-14 august, însă la creştin ortodocşi debutează în 31 iulie, întrucât ziua de 1 august cade într-o zi de sâmbătă. În Postul Sfintei Marii avem o singura dezlegare la peşte, pe 6 august, când prăznuim Schimbarea la Faţă a Domnului, pe Muntele Tabor.

Paraclisul Maicii Domnului în sfintele biserici

Feţele bisericeşti spun că Postul Adormirii Maicii Domnului este al doilea după Postul Paştelui, din punct de vedere al asprimii. Potrivit rânduielii, în biserici se săvârşeşte Paraclisul Maicii Domnului. „Desigur, perioada este mai scurtă decât în cazul postului Paştelui şi avem o singură zi de dezlegare la peşte şi vin, atunci când prăznuim Schimbarea la faţă a Domnului. E specifică în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, în lăcaşele de cult ortodoxe, săvârşirea Paraclisului Maicii Domnului, mai ales la noi în Ardeal. Se săvârşeşte seara, după ce oamenii se întorc de la muncă. Fiecare comunitate îşi stabileşte ora. În unele locuri, în ajunul sărbătorii (n.red. în seara zilei de 14 august) se face şi Prohodul Maicii Domnului, mai ales în mănăstiri, dar şi în unele parohii. Atunci se face acea ceremonie în care se înconjoară biserica”, a precizat Cristian Ştefan, consilier superior în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și