Totodată, această sărbătoare este în amintirea momentului anunţării Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gavril că va concepe şi va deveni mama lui Iisus din Nazaret.

# Tradiţii şi obiceiuri: Ziua Cucului

Totodată, conform tradiţiei româneşti, ziua de Buna Vestire se mai numeşte şi Ziua Cucului, deoarece acum va cânta pentru prima dată cucul, vestitor important în viaţa omului. În această zi mare, cântecul cucului trebuie aşteptat de oameni cu veselie, cu stomacul plin şi cu buzunarele pline de bani, astfel vor putea beneficia de lucruri bune în anul ce va urma. Pe de altă parte, dacă cântecul cucului ne va surprinde posomorâţi şi cu stomacul gol, atunci e semn rău, se spune că „te-a spurcat cucul”, iar peste an lucrurile nu vor merge tocmai bine. Tradiţia ne mai spune că în ziua Bunei Vestiri, oamenii nu au voie să se certe şi să fie supăraţi unii pe alţii, pentru că vor avea necazuri tot anul. Tanti Ilenuca, în vârstă de 70 ani, ne spune cât de importantă este pentru ea păstrarea tradiţiilor: „De când m-o născut mama am respectat tradiţia. Cei tineri nu ştiu cât de importantă este această sărbătoare. Înainte să cânte cucul, îmi pun în sfetăraşul meu 10 lei. Să am parte numa` de lucruri bune la anul. Şi mănânc ca lumea, să am stomacul plin, că aşa zice tradiţia. Sper să fie vreme faină, că aşa cum a fi de Buna Vestire, aşa a fi şi în ziua de Paşti”, a povestit bunica Ilenuca.

# Dezlegare la peşte

Datorită faptului că în această zi este dezlegare la peşte, o superstiţie spune că persoana care gustă în această zi peşte se va simţi întregul an precum peştele în apă. În popor se mai spune că pescarii nu au voie să arunce cu mămăligă în apă în ziua de Buna Vestire. În caz contrar, toţi peştii din acea apă vor muri. De asemenea, gospodinele pot să prepare mâncare de peşte, fiind singura zi din post când este dezlegare la peşte. Însă gospodinele nu au voie ca, în ziua de Blagoveştenie, să pună ouă sub cloşcă, fiindcă puii vor ieşi cu două capete şi cu patru picioare. La o aşa zi mare, cum e ziua Bunei Vestiri, e bine să punem pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor, care ne vor veghea tot restul anului. O superstiţie foarte cunoscută în popor ne îndeamnă să credem că aşa cum va fi vremea în ziua de Blagoveştenie, aşa va fi şi de Paşti.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și