„Acum stăm cam tot ca la începutul anului. Avem în jur de 20 de donatori pe zi, suntem într-o uşoară scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă atunci aveam o medie de 600 de donatori pe lună, acum sunt cam 580. De asemenea, mai facem deplasări în teritoriu în fiecare lună şi, cu tot cu donatorii aceştia, avem acest număr.

Acum reuşim să facem faţă solicitărilor urgente şi mai apelăm la ajutorul centrelor din jur, uneori. Dar avem nevoie de donatori, lumea trebuie să vină la donare. Ar trebui să fie măcar 30 de donatori pe zi. Din păcate, sunt situaţii în care nici la solicitarea noastră directă nu răspunde decât un număr mic de donatori. Aici este vorba de donatorii pe care noi îi avem în baza de date”, a declarat Melania Dascălu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureş.

Criză de sânge cu Rh negativ

Printre grupele de sânge cele mai deficitare se numără cele cu Rh negativ, motiv pentru care maramureşenii sunt aşteptaţi să treacă pragul centrului pentru a salva o viaţă. Acum, în multe cazuri, lumea se mobilizează doar în situaţii extreme, când o persoană dragă se află în stare gravă şi are nevoie urgentă de o transfuzie.

„Unii dintre donatori vin să doneze cu «dedicaţie», ca să spunem aşa, dar nici aşa nu se întâmplă foarte des, decât când sunt cazuri deosebite şi nu putem onora noi toate solicitările. Dar, din ce am observat, sunt mai puţine grupuri ca în alţi ani. Majoritatea vin din iniţiativă, sunt mobilizaţi la vederea unor anunţuri sau dacă îi solicităm noi. Dar, per total, sunt tot mai puţini donatori, pe care să ne putem baza că vin periodic la donare. În primul rând, avem nevoie de grupe de sânge cu Rh negativ. Nu refuzăm niciun donator, indiferent de Rh, dar, ca de obicei, Rh-ul negativ, la orice grupă, este mai rar”, a concluzionat Melania Dascălu.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și