Din păcate, din cauza zonei extrem de dificil de abordat chiar și ziua, dar și a întunericului care a îngreunat căutările, în jurul orei 03.30, s-a decis suspendarea acțiunii.

Totuși, în jurul orei 07.00, acțiunea a fost reluată și este așteptat elicopterul SMURD de la Târgu Mureș va veni ca suport. Acesta va survola perimetrul și va transporta o parte din salvatori în zona greu accesibilă.

Mai mult decât atât, sunt așteptate forțe proaspete de la ISU, IJJ, IPJ și voluntari, care vor participa la acțiune alături de salvamontiștii maramureșeni.

ACTUALIZARE – Echipele de cautare au ajuns în zona în care vor face joncțiunea cu elicopterul care îi va transporta în această dimineață pe salvatori de la baza muntelui până sus la stână. Totodată, va fi efectuată survolarea zonei cu elicopterul. Salvamont Maramureș spune că a avut un excelent răspuns și o bună comunicare cu profesioniștii de la SMURD Târgu Mureș.

Fortele de la Salvamont Maramureș (formația Vișeu) și Salvamont Borșa, ISU, IPJ, IJJ au fost dislocate la fața locului. Acțunea este extrem de complexă și dificilă. Zona de controlat este foarte mare și extrem de periculoasă. Practic, este imposibil, în anumite zone, să urci sau să cobori, fără a fi legat în coardă și asigurat. Sunt zone cu diferențe de nivel de peste 700 de metri cu zone de stâncă, iar fiecare pas greșit poate însemna dezastrul. Este vorba despre un areal, unde altitudinile pornesc de la 950 de metri la bază, până la 1.800 de metri.

Așadar, coborârea din noaptea de vineri spre sâmbătă prin pădurea distrusă de vijelie a însemnat o adevărată provocare pentru salvamontiștii rămași ultimii pentru a asigura zona, durata de evacuare fiind de aproximativ două ore de jumătate, în condiții de noapte, cu echipamente de intervenție cu tot.

ACTUALIZARE 2 – 20 de persoane participă la operațiunea de căutare – salvare. La ora 10.50, grupurile de câte trei-patru persoane au fost transportate, cu ajutorul elicopterului SMURD, de la baza muntelui sus pe vârf. Participă Salvamont Maramureș, Salvamont Borșa, ISU, IPJ, IJJ, precum și localnici, respectiv voluntari de la un ONG local 4×4. Se lucrează fără pauză. Căutările continuă pe toată durata zilei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și