“Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor și starețul Mănăstirii Rohia, pr.dr. Florin Stan, Protopopul de Lăpuș, pr. Mihai Gheduțiu, secretarul protopopiatului, pr. Ioan Ropan, parohul credincioșilor din parohia Groșii Țibleșului, și alți preoți slujitori din parohiile învecinate”, informează Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

La evenimentul organizat în contextul Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 au participat sute de credincioși din Groșii Țibleșului, dar și din alte localități.

Crucea este amplasată pe Muntele Țibleș, la cea mai înaltă cotă, 1839 metri, la îngemănarea Țării Lăpușului, Țării Maramureșului și Țării Bistriței. Crucea a fost ridicată în 2014, în doar 12 zile, materialele de construcție fiind aduse în vârful muntelui cu elicopterul.

“Crucea este un monument din piatră ridicat în memoria tuturor locuitorilor satelor din cele două județe din jurul muntelui, Maramureș și Bistrița-Năsăud, care s-au jertfit pentru cauza credinței, precum și pentru toate binefacerile revărsate asupra locuitorilor din Groșii Țibleșului și din localitățile din jur”, spune Nicolaie Burzo, primarul comunei Groșii Țibleșului.

Prin tradiție, în fiecare an, credincioșii din Groții Țibleșului fac un pelerinaj la cruce, unde se face o slujbă de pomenire pentru cei ce au lucrat la ridicarea monumentului și pentru cei decedați, din localitățile din zonă. Printre cei comemorați se numără și pilotul elicopterului care a participat la ridicarea crucii, care a murit după ce s-a prăbușit cu elicopterul în județul Sibiu.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și