•Ungaria. Salariul guvernatorului era fixat prin legea votata in Parlament la 8000 de euro. Asta pana in martie 2016 cand Parlamentul a votat dublarea lui, ducand remuneratia la 16.000 de euro/lunar. Viceguvernatorii pot lua maxim 90% din salariul guvernatorului, adica 14.400 de euro. Membrii Comitetului de politica monetara din Banca Ungariei au plafonat e salariile la cel mult 9600 euro/luna.E drept, mai sunt si alte diferente fata de Romania. La maghiari, Guvernatorul e numit de presedinte la propunerea premierului,un mandat avand 6 ani. Din 6 in 6 luni, Guvernatorul inainteaza Parlamentului un raport de activitate. In plus, Ungaria publica minutele discutiilor din Comitetul de politica monetara.

•Bulgaria. In Bulgaria, guvernatorul Dimitar Radev si-a taiat singur salariul la aproape o treime fata de cel al predecesorului sau. Radev ia 7857 de euro lunar, fata de peste 22.000 de euro cat lua fostul guvernator. Sursa. La bulgari, Guvernatorul si viceguvernatorii sunt alesi de Parlament, dar ceilalti 3 membri ai boardului sunt numiti de Presedinte.

• Mario Draghi, seful Bancii centrale Europene a castigat in 2015 circa 385.860 euro. Benoît Coeuré a primit 275.604 euro, la fel ca Peter Praet, Yves Mersch, Sabine Lautenschläger (toti membri ai Directoratului BCE).

•Presedintele influentei Banci Centrale a Germaniei, Jens Weidmann, a "produs" anul trecut 436.355 euro. Sursa: Raportul Anual al ECB. Dealtfel, la Banca Centrala Europeana, la sectiunea "Cariere" e publicat salariul minim de incadrare, salariu care e revizuit anual

• Mark Carney, guvernatorul Bancii Angliei, este probabil cel mai bine platit guvernator, el castigand anul trecut putin peste un milion de euro.

•In schimb, sefa celei mai mari banci centrale din lume, FED, Janet Yellen, s-a multumit cu 201.700 dolari in 2015. Salariul nu si-l da singura, ci e votat de Congresul american.

•Guvernatorul Bancii Irlandei, Philip Lane, a luat anul trecut 254.048 euro, in timp ce adjunctul sau, cel care se ocupa de supravegherea bancara a castigat 310.000 de euro. Banca Irlandei este si printre cele mai transparente in aceasta privinta,publicand chiar un ghid cu privire la grila de salarizare a angajatilor.

•Raghuram Rajan, guvernatorul bancii centrale a Indiei si unul dintre cei mai apreciati economisti din lume (elprezicand cu precizie criza din 2008), castiga probabil cel mai putin: sub 3.000 de euro lunar. Banca Indiei este si ea una care publica cu regularitate veniturile executivilor si ale angajatilor


La noi, Guvernatorul ia anual 163.000 de euro, daca venitul declarat de 13.600 de euro e mentinut constant in toate cele 12 luni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

CJ Maramure?

Instructor auto-moto Sighet

Asociatia MUZICANDO - Sus?ine?i educa?ia prin joc!