De asemenea, beneficiarul unei pensii de invaliditate, grad III, se află în incompatibilitate dacă munca depusă depăşeşte jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv. Mai mult decât atât, nici soţul supravieţuitor, care primeşte conform legii o pensie de urmaş, nu o poate cumula cu alte venituri, dacă acestea sunt mai mari de 35% din câştigul salarial mediu brut. Iar dacă s-a recăsătorit, pensia de urmaş este retrasă.

Toate aceste situaţii pot conduce la cazuri de incompatibilitate, pensionarul fiind obligat să anunţe Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Maramureş, în termen de 15 zile, privind orice modificare de venit sau status social, capabile să producă modificări în condiţiile de stabilire a pensiei.

„Tot mai mulţi pensionari nu ne comunică aceste modificări şi-atunci ajungem în situaţia în care aceştia sunt descoperiţi cu drepturi încasate necuvenit, prin verificările periodice pe care le facem şi prin intersecţia bazelor de date obţinute de la alte instituţii. În urma acestor constatări, instituţia noastră este obligată să recupereze sumele încasate necuvenit de la beneficiari, prin executare silită. În total, din 2006 încoace, s-au înregistrat 113 de astfel de cazuri. Dintre care 24 de la începutul anului”, a declarat Daniela Vasile, purtător de cuvânt CJP Maramureş.

Aceste situaţii de incompatibilitate rezultă în prejudicii înregistrate la nivelul caselor teritoriale de pensii, dar în special la nivel naţional. Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a formulat constant sesisări cu privire la faptul că informaţia necesară evitării cumulului ajunge în sistemul de pensii cu întârziere.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și