"Gabriel Garcia Marquez a murit. Mercedes ┼či cei doi fii ai s─âi, Rodrigo ┼či Gonzalo, m-au autorizat s─â transmit informa┼úia. O triste┼úe a┼ča de mare", a scris pe Twitter de purt─âtorul de cuv├ónt al familiei, Fernanda Familiar.

Pre┼čedintele Columbiei, Juan Manuel Santos, a transmis imediat un mesaj, tot pe Twitter.

"Un veac de singur─âtate ┼či de triste┼úe pentru moartea celui mai mare columbian care a tr─âit vreodat─â", a scris Santos.

Cauza exactă a decesului său nu a fost încă făcută publică.

Gabriel Garcia Marquez a fost considerat unul dintre cei mai mari autori în limba spaniolă, fiind cunoscut mai ales pentru capodopera sa "Un veac de singurătate", pentru care a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1982. Opera sa se integrează în categoria realismului magic.

Garcia Marquez a fost internat pe 31 martie într-un spital din Ciudad de Mexico din cauza unei "infecţii pulmonare". Săptămâna trecută a fost externat, însă sănătatea sa a rămas "fragilă", din cauza vârstei înaintate.

Ultima apari┼úie ├«n public a lui Gabriel Garcia Marquez a avut loc pe 6 martie, la u┼ča re┼čedin┼úei sale din sudul capitalei mexicane, unde tr─âie┼čte de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe ziari┼čtii care veniser─â cu ocazia zile sale de na┼čtere.

Autorul romanului "Un veac de singur─âtate" (1967) a ap─ârut sur├óz─âtor, a primit cadouri ┼či s-a l─âsat fotografiat, f─âr─â s─â fac─â declara┼úii presei.

├Än ultimii ani, el ┼či-a redus apari┼úiile ┼či declara┼úiile ├«n public din cauza s─ân─ât─â┼úii precare.

Gabriel Garcia Marquez s-a născut la data de 6 martie 1927, în municipiul Aracataca, aflat pe Coasta Atlantică Columbiană. Copilăria sa este relatată în memoriile sale, "Vivir para contarla" (Sa trăiești pentru a povesti).

├Än 1947 se duce ├«n Bogota cu inten╚Ťia de a studia Dreptul ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Politice ├«n Universitatea Na╚Ťionala din Columbia, carier─â pe care o abandoneaz─â pentru a pleca ├«n Cartagena de Indias s─â lucreze ca reporter la ziarul El Universal. La sf├ór╚Öitul anului 1949 revine ├«n Barranquilla unde lucreaz─â ca reporter ╚Öi columnist la ziarul El Heraldo.

La cererea scriitorului Alvaro Mutis, Garcia Marquez se întoarce în Bogota în 1954 și lucrează ca reporter și critic cinematografic la ziarul El Espectador. În 1958, după ce rămâne o perioadă în Europa, Gabriel Marquez se întoarce în America Latină și rămâne în Venezuela, unde s-a căsătorit cu Mercedes Barcha, cu care a avut doi băieţi.

├Än 1960, dup─â triumful revolu╚Ťiei din Cuba, se duce ├«n Havana ╚Öi lucreaz─â pentru agen╚Ťia de pres─â creat─â de guvernul cubanez Presa Latin─â unde se ├«mprietene╚Öte cu Ernesto Guevara.

├Än 1961 se instaleaz─â ├«n New York fiind corespondent la Presa Latina. Decide s─â se mute ├«n Mexic atunci c├ónd exila╚Ťi cubanezi nu erau de acord cu reportajele sale, iar CIA ├«l critic─â ╚Öi amenin╚Ť─â.

├Än 1967, Garcia Marquez public─â cea mai cunoscuta opera a sa: "Cien a├▒os de soledad" (Un veac de singur─âtate), istorie care poveste╚Öte tr─âirile familiei Buend├şa ├«n imaginarul sat Macondo. Opera este considerat─â ca apar╚Ťin├ónd realismului magic.

Printre operele sale se num─âr─â "Cronica unei mor┼úi anun┼úate", "Dragostea ├«n vremea holerei" ┼či "Despre dragoste ┼či al┼úi demoni".

Echipa de consilieri Pro Romania Sighetu Marmatiei

Echipa de consilieri Pro Romania Sighetu Marmatiei

Citește și

loading...