#Prețurile scad… că nu mai cumpără nimeni

În domeniul imobiliar, specialiștii spun că se așteaptă la scăderea vânzărilor, dar și a prețurilor, cauzate de scăderea puterii financiare a populației. „Cred că foarte puține credite se vor mai putea lua. O să scadă piața imobiliară, dar și prețurile. Poate doar cei care vor fi eligibili la credite în lei, nu în euro, vor mai putea lua credite. Dar am înțeles că băncile vor fi mult mai restrictive la acordarea de credite, din cauza acelei taxe pe lăcomie” spune Liliana Fried, cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul imobiliarelor. Și, ca dovadă a celor afirmate de ea, în primele săptămâni ale acestui an nu a avut nicio vânzare cu credit. „Ce s-a vândut, de la începutul acestui an, a fost doar cu bani cash, nimic cu credit. Dar cine are acum banii la ciorap, mai așteaptă, pentru că prețurile vor mai scădea. Acesta este efectul faptului că oferta va fi mai mare decât cererea, iar cererea va fi mică din cauza condițiilor bancare”, a mai arătat ea.

Pe de altă parte, persoanele care au luat credit în euro vor avea, acum, rate mai mari de plătit, iar asta nu se datorează dobânzii, ci cursului euro care a atins o valoare istorică de 4,7 lei.

# Cei cu credite în euro vor avea viață grea

Un economist care a preferat să-și păstreze anonimatul a arătat că situația nu e deloc roz. „Previziunile, din păcate, sunt din cele mai sumbre, din ce se vede și cum arată lucrurile la nivel înalt și faptul că refuzăm, ca țară, absolut tot ce vine din partea Uniunii Europene, toate recomandările, pe care nu le luăm în considerare. Nu știu ce sorți de izbândă vom avea în această situație. Cei care au datorii în valută, în euro, ei sunt cei care au cel mai mult de suferit, pentru că nu câștigă în euro, majoritatea au luat creditele acestea văzând dobânda mai mică. Dobânda a rămas, ca procent, aceeași, dar e diferența de curs valutar din cauza căreia au ajuns să plătească mult mai mult. E în funcție de ce dobândă li se aplică, de sumă, depinde de mai muți factori, e imposibil să dau un procent, dar e clar că din diferențele de curs valutar. Ce ai cumpărat la 4,5, acum cumperi la 4,7. Facem un calcul simpu, la 500 de euro, în 3-4 ani plătești cu 700 de lei mai mult”, arată economistul.

Specialiștii mai arată că celebra „taxă pe lăcomie”, care suprataxează băncile, a afectat, cel mai grav, băncile cu capital integral românesc. „Da, pentru că aceste bănci sunt supuse integral acestei suprataxări, spre deosebire de cei care au și capital investit în euro sau în valută”, mai arată economistul.

Ioana Sabo, o băimăreancă de 40 de ani care a luat un credit, a explicat că exact acesta a fost motivul pentru care a ales creditul în lei. „Am văzut cum lucrurile se pot schimba de la o zi la alta și am preferat să am dobânda fixă, în lei, chiar dacă a fost ceva mai mare. Am văzut colegi de-ai mei care au luat credit în euro și când a venit criza, în 2009, au ajuns să plătească sume de câteva ori mai mari. Deși când am luat eu împrumutul lucrurile erau cât de cât echilibrate, doamna de la bancă mi-a spus că ROBOR e la 1,3, parcă așa îmi amintesc, și mi-a făcut un calcul, iar dobânda era foare mică. Dar am întrebat apoi daca a mai fost și mai mică vreodată, sau dacă ar mai putea scădea. A zis că nu, că e cel mai mic posibil, deci singura posibilitate era să mai crească, ceea ce ducea, evident, la creșterea dobânzii mele, sau a sumei pe care urma să o plătesc”, a mai arătat băimăreanca.

# Cu ochii pe prețuri…

Ioan Bîrle crede că creșterea valorii monedei unice europene va duce, automat, la creșterea prețurilor. „Avem noroc că a scăzut, din câte am aflat, prețul barilului de petrol, altfel explodau prfețurile la benzină. Așa se mai mențin, cât s-or menține… Numai că facturile îs socotite în euro, de parcă noi luăm salarii în euro, nu în lei. Crește euro, cresc facturile. Produsele din magazine sunt, cea mai mare parte, din import. Vor crește prețurile și la ele. Și tare mi-i teamă că o să ajungă euro la 5 lei. Nu știu ce va fi atunci, cine rezistă”, este pesimist maramureșeanul.

Leul a atins, vineri dimineața, nivelul istoric de 4,77 lei/euro, pierzând aproape 1% de la începutul acestui an. Specialiștii mai spun că acest lucru va atrage un val de scumpiri. Analiștii au arătat în presa națională că deprecierea monedei naționale a venit pe fondul tensiunilor create de politicile economice interne, într-un context marcat de volatilitate și pe piețele financiare internaționale. De asemenea, pentru acest an, majoritatea analiștilor anticipează că leul va depăși pragul de 4,8 lei/euro, așteptându-se o depreciere a leului chiar de 2-3%. Acesta ar putea fi considerat efectul de bumerang al noilor reguli care vizează băncile și flexibilitatea limitată a BNR de a menține stabilitatea cursului.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și