„Regulamentul privind însoţirea microbuzelor a fost luată de Inspectoratul Şcolar în urmă cu un an. Noi ne-am exprimat de mai multe ori că nu suntem de acord, în şedinţele Comisiei Paritare. Inspectoratul şcolar a renunţat la acest regulament şi a plasat responsabilitatea unităţilor şcolare. Nu este corect ca profesorii, cadrele didactice să însoţească elevii, pentru că nu au atribuţii în acest sens. Este o mare răspundere, nu sunt pregătiţi, dacă se întâmplă ceva, trebuie să fie pregătiţi să acorde primul ajutor. Şi nu li se pot trece în fişa postului decât atribuţii care sunt în Legea Educaţiei. Orice aribuţie în plus se trece cu acordul salariatului”, explică Ioana Petreuş, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş.

Referitor la acest subiect, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş precizează: „Este în Regulamentul de ordine interioară al fiecărei unităţi de învăţământ. Pentru protecţia copiilor care circulă cu microbuzul şcolar, fiecare unitate de învăţământ a stabilit ca acel transport să fie însoţit şi de un cadru didactic”, declară Adriana Meşter, purtător de cuvânt în cadrul ISJ Maramureş.


„Legea are carenţe”

Reprezentanţii unităţilor şcolare unde dascălii îi însoţesc pe elevi afirmă că această decizie prin care profesorii sunt obligati să însoţească microbuzele a fost luată încă din anul 2005, numai că ea nu a fost aplicată. De asemenea, ei afirmă că fiecare unitate şcolară e liberă să-şi facă propriul regulament de utilizare a microbuzelor şcolare. „Eu am văzut şi hârtia pe care a trimis-o Sindicatul, dar am văzut şi pe forumul directorilor ce a trimis inspectoratul. De la inspectorat ni s-a trimis o hârtie prin care ne informează că până în data de 1 decembrie, şcolile trebuie să-şi elaboreze o procedură pe baza căreia stabilesc de comun acord cum vor proceda vizavi de însoţirea microbuzelor şcolare. Legea e din 2005 numai că nu s-a aplicat până nu s-a întâmplat accidentul cu fetiţa de nouă ani, care a murit lovită de tir. Profesorilor le e incomod să însoţească. Eu înţeleg reticenţa cadrelor didactice. Pentru că s-au pregătit pentru a preda în învăţământ, nu pentru a însoţi microbuzele şcolare. Aici legea are carenţe. Pentru că putea să spună că directorul unităţii poate desemna o altă persoană care să însoţească elevii. Noi vom avea o şedinţă de consiliu profesoral unde vom găsi soluţia cea mai corectă, unde vom cere părerea profesorilor vizavi de transportul copiilor şi vom hotărî ce o să hotărască şi alte şcoli”, explică Claudiu Vladimir Mureşan, directorul Liceului Teoretic „Ioan Buteanu” Şomcuta Mare.

„Încercăm să-i responsabilizăm şi pe părinţi”

Reprezentanţii unităţilor şcolare mai spun că se va lua o hotărâre de comun acord în privinţa însoţirii microbuzelor şcolare şi, de asemenea, vor fi responsabilizaţi şi părinţii. „Ştim şi tocmai ni s-a transmis clar din partea Inspectoratului să avem un regulament propriu de funcţionare pentru microbuzele şcolare. La noi vor mai însoţi, pentru că avem şi ciclu preşcolar, grădiniţă. Şi obligatoriu cei din grădiniţă trebuie să fie însoţiţi. Continuăm şi cu cei din ciclul primar şi gimnazial până când vom reuşi să-i responsabilizăm puţin şi pe părinţi. În sensul că părintele să aştepte în staţiile unde face microbuzul şcolar opririle. La debarcarea copiilor să fie prezent un adult. Sigur, câte un părinte pe rând, nu toţi buluc. Am avut şi avem parte la Fărcaşa de un colectiv foarte responsabil de dascăli. Nu au spus «nu, nu însoţim» şi asta mai depinde şi de cum se pune problema”, spune Viorelia Vele, directorul Şcolii Gimnaziale „Lucian Blaga” Fărcaşa.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și