"Eu și mulți alții credem că este legitim pentru noi să reducem stimulentele pentru oamenii care vor să vină aici. Modificarea sistemului de protecție socială în scopul reducerii imigrației din UE va fi o cerință absolută în renegocierea pe care o voi purta", a subliniat Cameron, într-un discurs înaintea plecării sale spre Riga, la summitul Parteneriatului Estic al Uniunii Europene.

Primul ministru va încerca să folosească acest prilej pentru a începe renegocierea relației Marii Britanii cu UE, în perspectiva referendumului anunțat privind apartenența țării sale la Uniune.

Între timp, Cameron și-a prezentat joi planul de întărire a luptei împotriva imigrației ilegale. Un punct principal va fi dreptul poliției de a confisca salariile angajaților ilegali. Măsura figurează într-un nou proiect de lege privind imigrația în cadrul programului guvernului său, ce va fi prezentat în parlament la 27 mai.

Premierul a insistat că, în acest moment, în Marea Britanie "este prea ușor să se lucreze la negru și să fie angajați imigranți ilegali". "De aceea, vom adopta o măsură radicală și vom face din munca la negru un delict în sine", a afirmat el. "Le vom da britanicilor mijloacele de a lua locurile de muncă de care Marea Britanie are nevoie. Suntem de partea oamenilor care muncesc. Pentru ei, vom controla și reduce imigrația", a mai spus David Cameron,

Guvernul britanic intenționează să introducă și posibilitatea expulzării oricărui imigrant ilegal vinovat de o infracțiune, înainte ca acesta să poată face apel.

Discursul lui Cameron a intervenit în aceeași zi în care Oficiul Național de Statistică a anunțat cifrele privind migrația în Marea Britanie, ce scot la iveală o creștere cu 52% a migrației nete în ultimul an. Conform datelor oficiale, soldul migrator a fost de 318.000 persoane (641.000 intrări legale față de 323.000 ieșiri de pe teritoriul britanic), cel mai ridicat de după 2005, un bilanț calificat drept dezamăgitor de Cameron. A crescut numărul atât al imigranților proveniți din Uniunea Europeană, cât și al celor din afara UE. În 2014, 46.000 de români și bulgari au intrat în Marea Britanie, dublu față de anul anterior. Aceste date pun o presiune suplimentară pe David Cameron, care promisese în 2010 reducerea numărului de imigranți la câteva zeci de mii pe an înainte de finalul primului său mandat, în luna mai.

Ministrul de Interne, Theresa May, a acuzat Partidul Liberal-Democrat, partenerul de coaliție al conservatorilor între 2010-2015, că poartă responsabilitatea principală pentru acest eșec. "Acum că avem un guvern conservator, vom putea reduce imigrația", a declarat Theresa May.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și