Dar oamenii de stiinta nu au stiut pana acum de ce urmarirea se opreste atunci cand ajung la maturitate. Un nou studiu arata ca floarea-soarelui are propriul ceas intern legat de ritmul cresterii tulpinii. Intr-o serie de experimente, oamenii de stiinta au legat plantele tinere pentru a le impiedica sa se miste si le-au rotit in directia inversa a soarelui. Rezultatul acestui experiment a fost o crestere cu 10% mai lenta decat a celorlalte plante.

Conform unui studiu publicat in revista Science, printre motivele care ghideaza plantele dupa soare se numara si genele, hormonii si polenizarea. Heliotropismul joaca de asemenea un rol important si se refera la producerea de polen care se datoreaza unor celule motoare situate in pulvinus. Atunci cand soarele actioneaza asupra acestuia are loc eliberarea ionilor de potasiu, actiune care determina rotirea florii perpendicular soarelui. La maturitate, flexibilitatea pulvinusului se pierde iar floarea ramane in pozitia ei, cu fata in jos si orientata catre rasarit.

Dar oare albinele cum isi dau seama in ce directie ar trebui sa se ghideze? Analizele termice au demonstrat ca in cazul lor este vorba despre caldura si nu despre lumina.

Dansul dintre soare, flori si albine a inceput in urma cu milioane de ani in urma si este frumos sa descoperim, in sfarsit, povestea lor!


Preluare: digi-life.tv

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și