Motivele sunt mai fascinante decat ati crede. Iar daca informatiile de mai jos v-au intrigat, va puteti potoli curiozitatea invatand despre alte comportamente canine - de exemplu despre agresivitatea la caini fata de persoane familiare, daca cainii pot suferi de rau de altitudine sau cum puteti opri un catel care roate tot. Informati-va, pentru a intelege mai bine comportamentul prietenului dvs. blanos.

De ce le place cainilor sa fie mangaiati?

In adancul sufletului, stim raspunsul la intrebarea: "de ce le place cainilor sa fie mangaiati". Pentru ca le place si se simt bine! Cercetarile arata ca atunci cand interactionam pozitiv, cum ar fi prin imbratisari si mangaieri, atat cainii, cat si oamenii primesc o doza de oxitocina, hormonul dulce al iubirii.

Dar exista inca un motiv convingator pentru care cainilor le place sa fie mangaiati. Cainii sunt animale sociale iar comportamentul de ingrijire (cand animalele din aceeasi specie se ingrijesc intre ele) este destul de comun la animalele sociale. Ganditi-va numai la ingrijirea reciproc avantajoasa pe care o vedeti printre maimutele de la gradina zoologica.

Ingrijirea intre oameni si caini, totusi, tinde sa fie o strada cu sens unic. Ne ingrijim cainii dar ei nu ii ingrijesc prea mult pe oameni, cu exceptia cazului in care ne ling. Cand fac asta, este practic echivalentul ingrijirii, sustin specialistii. Este foarte probabil ca acest comportament de ingrijire sociala sa fi evoluat odata cu domesticirea cainelui.

Care sunt cele mai bune locuri in care sa mangaiati un caine?

Depinde. Cainii sunt fiinte care au preferinte individuale cand vine vorba de locurile unde doresc sa fie mangaiati. Unii prefera pe spate, altii pe burtica, altii pe barbie, altii pe gat.

In general, cele mai bune zone sunt cele pe care cainii nu le pot atinge ei insisi, sau zone care nu ii fac sa se simta vulnerabili. Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie sa tineti cont atunci cand mangaiati cainii este sa lasati cainele sa va spuna ce ii place, acordand atentie comportamentului sau. Incercati sub barbie, pe spate, umeri sau piept.

Pe langa faptul ca va face catelul sa se simta bine, mangaierea poate avea un efect calmant asupra cainilor stresati sau anxiosi (datorita oxitocinei). Oferiti-i prietenului dvs. patruped un mangaiat generos atunci cand apar momente stresante, de exemplu inainte de a pleca din casa sau de a merge la veterinar.

In ce locuri nu ar trebui sa mangaiati un caine?

In general, este o idee buna sa evitati sa mangaiati/sa apucati coada, picioarele, labele, capul si urechile unui caine. Prin urmare, de ce le place cainilor sa fie mangaiati in unele zone, dar nu si in altele? La fel ca oamenii, cainii isi protejeaza partile mai sensibile ale corpului. In plus, daca cainele dvs. a avut o experienta negativa in timpul taierii unghiilor sau atunci cand v-ati straduit sa ii curatati urechile, ar putea considera acele zone interzise pentru dvs.

In mod surprinzator, desi suntem atrasi in mod natural sa mangaiem capul unui caine, este de fapt unul dintre lucrurile pe care cainele dvs. si-ar dori sa nu il mai faceti. Cainilor le displace in mod inerent si se simt amenintati sau stresati atunci cand o mana sau altceva planeaza deasupra capului lor. Ganditi-va la acest lucru astfel: daca mangaiati un caine si acesta se retrage, inseamna „Nu, multumesc”. Daca se intoarce pentru mai mult, va spune „Imi place asta”.

Lucruri de care sa tineti cont inainte de a mangaia un caine

Cand mergeti pe strada si vedeti un catelus super dragut, este greu sa rezistati tentatiei de a va opri si a-l mangaia insa ar trebui sa ii verificati mai intai limbajul corpului. Chiar daca stapanul acelui caine spune ca animalul sau de companie este prietenos si ii place sa fie mangaiat, este o idee buna sa urmati aceste sfaturi pentru a va asigura ca si cainele doreste acest lucru:

- Priviti-i coada. Cainele da din coada, o tine dreapta sau intre picioare? Coada unui caine transmite o serie de emotii. Un caine relaxat care da din coada in dreapta este un semn prietenos, spun cercetarile.
- Verificati urechile. Cainii cu urechi erecte, ascutite, care isi lasa urechile pe spate, denota timiditate sau frica.
- Cainele va adulmeca? Inainte de a atinge un caine, lasati cainelui timp sa va cerceteze. Cainii cauta informatii cu nasul, va adulmeca dar asta nu inseamna ca vor sa-i atingeti.
- Urmariti cainele de la distanta. Cand va apropiati de caine, urmariti daca acesta micsoreaza distanta, dand in acelasi timp semne ca este relaxat.
- Cainele ar putea fi unul agresiv. Cel mai bine este sa intrebati stapanul animalului de companie, inainte de a va apropia de caine.

Cum sa mangaiati un caine

Inainte de a detalia, este important sa retineti ca oamenii au crescut selectiv caini de-a lungul a mii de ani pentru a favoriza trasaturile pe care noi oamenii le consideram utile, cum ar fi capacitatea de a crea o legatura, de a comunica si de a coexista impreuna cu noi. Totusi, acest lucru nu inseamna ca orice caine pe care il intalniti doreste sa stabileasca o legatura cu dvs. Chiar si rasele de caini mai afectuoase s-ar putea sa nu doreasca sa fie mangaiate de dvs.

Pentru cainii carora le place sa fie atinsi, urmati sfaturile de mai sus si pasii de mai jos pentru a mangaia corect un caine:

- Nu faceti contact vizual direct pana nu sunteti sigur ca cainele este interesat sa interactioneze cu dvs.
- Evitati sa va aplecati peste capul cainelui
- Intindeti mana si apropiati-va de caine din lateral, nu direct din fata sa. Intindeti mana la umarul cainelui, astfel incat cainele sa poata vedea clar unde se duce mana dvs. Scarpinati timp de 2-3 secunde. Daca cainele nu se indeparteaza, incercati sa ridicati incet mana la urechile cainelui si scarpinati-le pentru cateva secunde, apoi opriti-va.
- Daca cainele nu va urmareste in mod activ sau chiar se indeparteaza de dvs., pur si simplu nu il interesati. Daca se apleca si va inghionteste, va spune ca doreste mai multa mangaiere.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și